Arrasen la plataforma artillera de la Guerra Civil de la Venda del Burro

  • Arrasan la plataforma artillera de la Guerra Civil de la Venta del Burro
  • Arrasan la plataforma artillera de la Guerra Civil de la Venta del Burro
  01/07/2022
Les restes del conjunt defensiu sofreixen un greu atemptat que posa en evidència la vulnerabilitat del patrimoni

El patrimoni històric de Dénia ha sofert una nova agressió, en aquest cas relacionada amb el llegat de vestigis arquitectònics de la Guerra Civil. Es tracta de la destrucció d'una de les plataformes artilleres de la Venda del Burro que, si bé fa uns anys havia estat convertida en piscina, conservava la forma original i era imprescindible per a entendre el funcionament de la bateria de defensa de Les Rotes. Avui no queda res d'aquesta plataforma sobre la qual es col·locava un dels obusos del conjunt defensiu i que estava declarada Bé de Rellevància Local, un grau de protecció que no ha evitat que hi ha estat arrasada.

Els elements de defensa de la guerra, situats en el Montgó, en una zona coneguda popularment com ‘els canons’, es trobaven en un estat bastant deteriorat però permetien encara entendre el funcionament d'aquests búnquers defensius que es van aixecar al llarg de la costa mediterrània. Al voltant dels anys 70, la plataforma havia estat reconvertida en piscina, possiblement quan es va construir un xalet contigu que també ha estat derruït. Es va aprofitar la seva forma circular i el mur circumdant, la qual cosa permetia apreciar que la grandària i la forma eren idèntics als d'una altra plataforma existent prop d'allí i, alhora, la feia indispensable per a entendre el conjunt. Avui dia ja no queda res d'ella.

De la destrucció de la plataforma artillera ha donat compte l'historiador José María Azcárraga, qui fa uns mesos va participar en un programa organitzat des de l'Ajuntament de Dénia sobre la defensa en temps de guerra. Expert en la Guerra Civil, va donar casualment amb aquest nou atemptat al patrimoni. El conjunt defensiu ha sofert un mal “irreparable”, assegura, perquè serà impossible reconstruir la plataforma sobre la qual s'assentava un dels dos obusos. L'ocorregut evidència per tant, una vegada més, la fragilitat i vulnerabilitat del patrimoni.

José María Azcárraga recorda que els béns d'aquest tipus, pertanyents al patrimoni relacionat amb la memòria històrica, figuren en el registre de Conselleria i no es pot actuar sobre ells sense autorització. El conjunt de la Venda del Burro -ara minvat- és al seu judici una de les poques estructures d'aquest tipus que es conserven i hauria de posar-se en valor. No obstant això, com ell mateix va comprovar dissabte, el polvorí està ple d'escombraries i no hi ha cap mena de senyalització o codi QR, per exemple, que informe de l'origen d'aquestes construccions.

La bateria de Les Rotes, pensada per a reforçar la defensa de la costa, s'estructurava en tres peces: un polvorí amb pas subterrani on s'emmagatzemaven la pólvora i els projectils; un refugi de formigó per a la tropa i dues plataformes sobre les quals es col·locaven els obusos. Es completava amb un altre búnquer, el de telemetria, situat més a baix per a informar sobre la posició de l'enemic. De tot això queden encara en peus el polvorí, el refugi per a soldats i el búnquer de telemetria.

A diferència de la creença popular, la de la Venda del Burro no era una plataforma antiaèria. Estava pensada més aviat per a defensar el port d'atacs per mar. Va ser construïda ja avançada la guerra i es desconeix si els obusos van arribar a disparar mai, com recordava l'expert fa uns mesos. Se sap en canvi que tenien més de quaranta anys quan es van instal·lar i provenien del front d'Extremadura, després d'haver estat utilitzats també a Àfrica.

<<< Tornar a la portada