Arròs amb guixes: un plat per gaudir sense haver de patir
No és el mateix guix que guixa. I d’això en saben molt les persones majors de la nostra comarca, aquelles que van viure temps de fam i de misèria. Durant els anys difícils de la postguerra, este llegum -d’aspecte a mitjan camí entre el cigró i la fava- va servir d’aliment per a moltes famílies. Oblidat amb els anys, potser pels problemes alimentares que se’n derivaren del seu abús, sembla que hi ha un xicotet moviment per recuperar el seu conreu i ha sigut protagonista de les jornades Què fem del caldo a la Marina Alta? de Jesús Pobre. I del caldo han fet enguany arròs amb guixes.
Caldós, amb verdures, creïlla i conillet. Sense que falte la pebrera però, sense abusar tampoc d’ella. L’arròs amb guixa tendra va ser el plat principal del menú que 180 comensals van degustar dissabte passat al riurau de Jesús Pobre. El completaren coques i pa fets amb farina de blat tradicional, amanida de lletsons i raves, olives, embotit de la Marina i dolços. Tot regat amb vi i mistela de Xaló. L’experiència va ser un regal per als sentits: pel gust, els aromes i les textures d’uns plats lligats a la terra i a la memòria.