Avança la proposta d'un pla integral de boies a la Marina Alta dins del nou decret de la Posidònia
La idea d'un pla integral de boies a la Marina Alta ha calat en la taula de treball que s'ha celebrat aquesta setmana per a avançar en el nou decret autonòmic que estableix mesures de protecció per a la Posidònia en tot el litoral de la Comunitat Valenciana. Així ho han manifestat des de l'Associació de Turisme Nàutic de la Marina Alta (ATNMA) que ha estat representada en aquesta trobada, i que ha promogut aquest pla per a poder regular la instal·lació de boies i afavorir al sector nàutic esportiu.
“Des d'ATNMA advoquem per aquesta solució del pla de boies que abaste tota la costa de la Marina Alta i repartisca el fondege d'embarcacions entre tot el litoral i no sols en determinats punts de la costa de Xàbia com ocorre actualment; quantes més boies es col·loquen i més repartides estiguen, millor s'aconseguirà protegir la Posidònia i alhora evitar la massificació”, comenta Ricardo Burriel, president de l'associació.
Burriel ha expressat la seua satisfacció amb el resultat d'aquesta trobada. “En la taula de treball sobre la Posidònia totes dues Conselleries han donat suport al Pla Integral de Boies; estem molt satisfets perquè han entés les necessitats i volen continuar aprofundint en aquesta idea; de fet se'ns ha citat per a una segona reunió, però ja amb propostes concretes d'on situar els camps de boies”. Burriel afig al fet que “també se'ns ha avançat que s'està treballant per a buscar vies de finançament que ajuden els ajuntaments a col·locar les boies”.
El decret es troba en l'última fase de redacció i les intencions del govern valencià és que entre en vigor per a aquest pròxim estiu. A la reunió ha assistit la secretària autonòmica de Medi Ambient, Paula Tuzón, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i representants d'ajuntaments, de Costa i associacions nàutiques. La proposta d'un Pla Integral de Boies va tindre un bon acolliment entre els representants de les diferents institucions.
El decret contempla a l'origen la prohibició de fondejar sobre posidònia, i permet fer-ho únicament sobre arena o en boia, i la posada en marxa d'un Servei Especial de Vigilància de la Posidònia amb seu a Xàbia. Dos aspectes que, segons ATNMA, impactaran directament sobre l'activitat del turisme nàutic.
Aquest procés d'elaboració del decret ja està donant els seus fruits en forma de més boies de fondege. De fet, l'Ajuntament de Xàbia ja té prevista la col·locació de 20 boies més en la zona de Cap Negre i a l'Ajuntament de Teulada-Morarira se li ha concedit una subvenció per a un projecte de 25 boies. A més, la Conselleria de Medi Ambient té projectades 35 boies més en la zona de la Reserva del Cap de Sant Antoni i l'Ajuntament de Dénia ha elaborat un projecte per a instal·lar camps de boies en la seua zona de costa.