Benissa disposarà d'un nou ajuntament del segle XXI a la fi d'any en les antigues Escoles Graduades 

  • Benissa dispondrá de un nuevo ayuntamiento del siglo XXI a finales de año en las antiguas Escuelas Graduadas 
  • Benissa dispondrá de un nuevo ayuntamiento del siglo XXI a finales de año en las antiguas Escuelas Graduadas 
  • Benissa dispondrá de un nuevo ayuntamiento del siglo XXI a finales de año en las antiguas Escuelas Graduadas 
  16/01/2022

Les antigues Escoles Graduades de Benissa llueixen ja una imatge totalment renovada. Un canvi d'imatge exterior i també interior amb vista a albergar la nova seu de la Casa Consistorial. L'objectiu és unificar totes les àrees i serveis en un mateix edifici –ara estan disperses per diferents punts de la localitat- en un centre molt més accessible per a adaptar-se a les exigències pròpies del segle XXI. Encara que el projecte d'interior encara està en la fase de redacció, l'alcalde, Arturo Poquet, avança que comptarà amb espais diàfans amb capacitat d'adaptació segons les necessitats de cada àrea de gestió. En la planta baixa se situaran els departaments d'atenció directa als ciutadans –urbanisme, registre, l'OMIC i altres- i la segona es reservarà a les dependències de tipus més polític, amb l'Alcaldia, saló de plens, sala de reunions, etc.
    El projecte de rehabilitació ha tingut en compte, i molt, la història de l'edifici que forma part del patrimoni cultural. “S'ha fet una intervenció el menys intervencionista possible, valga la redundància”, comenta Poquet. I s'han cuidat els detalls, com la façana original, les portes de fusta en l'accés principal i, fins i tot, l'escala interior per a pujar a la planta superior. A més, les antigues finestres de fusta s'han substituït per altres metàl·liques però amb el mateix disseny i dibuix que les originals. 
    La superfície total del solar és de 3.873 metres quadrats i la superfície construïda final serà de 2.132 metres quadrats.
    La construcció de les Escoles Graduades es remunta a l'any 1927, durant el règim de Primo de Rivera, i van finalitzar en 1936, durant la Segona República. En 1951 es realitza un projecte de reparació i consolidació del Grup Escolar a causa de clivelles en els murs perpendiculars en la façana principal. I en 1970 va haver-hi més obres de consolidació amb un recalce de la fonamentació en la meitat davantera de l'edifici. Les Escoles Graduades es van convertir en el Col·legi Públic Pare Melchor i, amb la construcció de la nova escola, van albergar durant anys l'Escola de Música. Van ser la seu de diferents associacions locals i exercia també com a seu electoral. Però portaven anys en desús i tancades per precaució a causa dels problemes de salubritat i risc d'ensulsiades pròpies del pas dels anys.

MÉS DE DOS MILIONS D'EUROS

    La rehabilitació i reforma integral de l'edifici suposarà una inversió superior als dos milions d'euros. I es pagarà tot amb fons propis de l'Ajuntament de Benissa, gràcies al romanent de tresoreria acumulat en els últims anys fruit d'una bona gestió econòmica. La intervenció es farà en quatre fases i la setmana vinent finalitzarà ja la tercera. És a dir, falta només la quarta i última fase, en la qual s'invertirà un milió d'euros en el condicionament interior –tabiqueria i subministraments elèctrics- i en l'adquisició de tot el mobiliari. Si es compleixen els terminis previstos, segons comenta *Poquet, les obres de l'última fase començaran a la fi de març o principis d'abril i conclouran a la fi de 2022 o en els primers mesos de 2023. “Abans que acabe aquesta legislatura, tindrem nou ajuntament”, comenta l'alcalde.
    La nova Casa Consistorial és l'inici d'una intervenció molt més ambiciosa que necessitarà més temps i s'abordarà en la pròxima legislatura. La intenció és connectar-la amb la nova albereda de la Avinguda del País Valencià –una vegada reduït el trànsit amb la variant o el desviament de la N-332- i amb tota la zona per als vianants del centre històric, amb la Plaça Rei Jaume I i carrers adjacents, on es concentra la gran part de l'activitat comercial i d'oci.

<<< Tornar a la portada