Quatre dones músiques seran homenatjades en el Dia de la Dona en Dénia
Una extensa programació convida a reflexionar i afrontar les desigualtats
Dénia celebra el Dia de la Dona amb un extens programa d'activitats, alguna tan curiosa com l'organització d'un taller per a aprendre a muntar amb bicicleta dirigit a aquelles dones d'edat avançada que no van tindre oportunitat de fer-ho en el seu moment. La programació està repleta d'iniciatives que, organitzades directament des de la Regidoria d'Igualtat o en col·laboració amb altres entitats, ens conviden a reflexionar sobre la bretxa de gènere, el desequilibri en el repartiment de les faenes de casa, la prostitució o el tràfic de dones. L'homenatge que anualment es fa en aquestes dates serà enguany per a les quatre primeres dones que van entrar a formar part de l'Agrupació Artística Musical de Dénia l'any 1981. A diferència d'altres anys, l'acte se celebrarà el mes de maig, coincidint amb el concert de primavera de la Banda.
Belín Conejero Cucarella, Alicia García Martí, Julia Molinillo Tolosa i Pilar Gilabert Delegido han fet història en l'Agrupació Artística Musical de Dénia. Van ser les quatre primeres dones que es van integrar en un col·lectiu format únicament per homes i al qual Josep Sendra i Piera, que va prendre la direcció en 1978, va donar un canvi d'aires. Com recull el llibre de la història de la Banda i es va encarregar de recordar el regidor d'Igualtat, Javier Scotto, “la seua incorporació va suposar la humanització de l'agrupació i també la visibilització de la dona en la cultura i la societat dianense”.
De la mà de la Va unir Ciclista Montgó, se celebrarà també amb motiu del Dia de la Dona una carrera inclosa en el circuit Copa Mediterrània que portarà per nom Deessa Diana (5 de març). Aqueix mateix cap de setmana (4,5 i 6 de març) es desenvoluparà l'Aula de la Bici, amb tallers impartits per professionals i en col·laboració amb la Regidoria del Major i l'Associació d'Amasa de Casa.
El dia gran, el 8 de març, es donarà lectura al manifest del Dia de la Dona i a la vesprada s'organitzarà una cadena de dones (en aquest cas, així com en el d'altres activitats, l'organització corre per compte de Matria) i es projectarà el talle L’Esclat de Dianium Dansa.
A través de la campanya Correponsables, que es posarà en marxa aquesta setmana vinent, es pretén visibilitzar amb quatre grans lones, missatges en webs, xarxes socials i tascons publicitaris la igualtat mal entesa. Allò, per exemple, ha explicat Scotto, que els homes no han d'ajudar o col·laborar en determinades faenes de casa, que han de ser compartides, “perquè les dones no són una ONG”.
En el programa figura també un debat-col·loqui dirigit a l'alumnat dels instituts (14 de març) i una interessant exposició sobre el vot femení a Espanya, a la Casa de la Marquesa Valero de Palma (del 2 al 13 de març). S'inclouen presentacions de llibres, videofórum, debats i conferències organitzats per la UNED, la presentació del disc que la cantant Ina Martí dedica a Maria Ibars i contacontes a la biblioteca. Molt on triar i per a reflexionar.
Aprofitant la presentació dels actes del Dia de la Dona, la Regidoria d'Igualtat ha donat a conéixer la seua col·laboració amb la Junta Local Fallera per a fer unes festes inclusives. El president de l'entitat, Jaime Bertomeu, ha fet una crida a les comissions i associacions perquè es respecte la diversitat sexual i es faça ús d'un llenguatge inclusiu. Precisament el reglament faller ha sigut adaptat a aquest últim perquè, com ha dit el president de la JLF, “les falles no són una festa anquilosada, saben adaptar-se als canvis i també són solidàries”. En aquest últim àmbit, el de la solidaritat, s'inclou la donació de sang organitzada per al 2 de març. L'activitat, amb un cartell que fa una crida a la sang fallera, va dirigida al món de les falles però està oberta a la ciutadania en general. Hi haurà un premi solidari a la comissió o districte que faça major nombre de donacions. També enguany es recupera el premi d'Igualtat en les falles, que lluiran el distintiu de festes inclusives.