Despertar emocions a través de la música

Despertar emociones a través de la música
  02/10/2024

La musicoteràpia és l'ús de la música en pacients amb finalitats terapèutiques i de manera professional. El seu objectiu és el de millorar la salut mental i benestar emocional del pacient. Al seu torn, té efectes avantatjosos quant a la comunicació, l'aprenentatge o les relacions de la persona sotmesa a aquest tractament. Una teràpia que afecta els sistemes sensorial, cognitiu i motor. Amb ella es pretén desenvolupar potencials i/o restablir funcions de l'individu perquè aquest pugui emprendre una millor integració intrapersonal i interpersonal i, en conseqüència, aconseguir una millor qualitat de vida a través de la prevenció, la rehabilitació o el tractament.

            La musicoteràpia es basa en l'experiència sensorial que produeix la música i els seus diferents gèneres en l'individu que passa per diferents estats d'ànim. Per tant és d'importància cabdal que la música triada per a la teràpia siga l'adequada per a l'objectiu que es vulga aconseguir. Elements com el ritme, el to, l'harmonia, l'atmosfera o la melodia han de ser tinguts en compte a l'hora de triar la peça musical. D'altra banda, existeixen diferents maneres d'exercir aquesta teràpia en funció de quant interactiva siga la seva aplicació. No sols ha de limitar-se a escoltar música sinó que també pot consistir a compondre, tocar, cantar o ballar.

            Els usuaris de la Residència de la Tercera Edat Sant Joaquim i Santa Ana de Benissa van gaudir d'un taller de música per al record d'estimulació cognitiva. El taller va ser impartit per Alicia Costa, experta en teràpia psicocreativa i una professional coneguda a la comarca després del seu pas per l'Hospital de Dénia i la Residència Santa Llúcia. L'activitat, en aquest cas, estava especialment dirigida a les persones majors que pateixen alzheimer. Costa assegura que “la memòria musical és l'últim que es perd i es tracta que revisquin records i que afloren molts d'ells tant de família, de petits i de vivències”. “A més,”, continua, “la música és un gran estimulant i a molta gent, de fet, li brolla un record quan escolten una cançó o plora sense saber per què”.

            L'alzheimer ataca la memòria “i el que fem és intentar recuperar una miqueta de la història de cada persona”, apunta la terapeuta. El primer pas consisteix a investigar la música que escoltaven els participants en el taller. En ser persones majors, es van seleccionar cançons de Pasqua, infantils i de ball “perquè molts d'ells reviuen temps de quan van conèixer al seu espòs o a la seva dona. Això està en el seu cervell i no es perd”. Ara s'entén perquè van sonar tants tangos, boleros i cançons que no s'obliden de Nino Bravo, Lola Flores, Manolo Escobar, Marisol i molts altres cantants que van marcar una època.

            El que es pretén en aquesta mena de tallers és que “s'emocionen i després el que fem és parlar d'aquesta reacció, del per què i això resulta molt terapèutic”, indica Costa. “Està demostrat que la musicoteràpia”, afegeix, “no cura una malaltia degenerativa però sí que alenteix i és preventiva, té moltes funcions”. Algunes de les persones majors van estar acompanyades d'un familiar “perquè hi ha músiques que són comunes que et retrotreuen a situacions molt emotives i personals”.

<<< Tornar a la portada