Dolços de Nadal amb tradició centenària a Xaló
Pastissets, carquinyols i rossegons a la vespra i el tortell, per als Reis Mags
Francisca Mas: “Ho fem tot a mà i és complicat competir amb la pastisseria industrial”
DÍDAC VENGUT
Nadal és temps de bons desitjos, de retrobaments i de compartir. Milers de famílies paren taula vestida de festa perquè s’ha de celebrar una ocasió especial. Els dinars i els sopars s’allarguen com mai, no hi ha pressa, i molta gent espera ansiosa les postres amb els típics dolços que deixen trontollant dietes i règims per uns dies. Cada festa té el seu dolç característic i a Xaló en saben molt perquè tenen un ingredient especial i únic que els proporciona un plus respecte a d’altres: la tradició. Per a la vespra de Nadal cal fer cua per comprar pastissets d’anís, d’aiguardent o de moniato –segons es coneixen en diferents pobles- que esdevenen la gran estrella de la funció. N’hi ha també d’ametlla amb pell, sense pell i fins i tot, de taronja, una novetat introduïda fa un parell d’anys amb molt bona acceptació. A banda dels pastissos tenim altres propostes ben dolces com són els carquinyols, els rossegons, els rotllets d’anís i de sequillo i les mantegades.