El 2024 serà l’any Maria Ibars
L’Acadèmica Valenciana de la Llengua trau de l’oblit l’escriptora que va trobar la inspiració a l’ombra del Montgó
Escriptora, mestra i compromesa. L’any 2024 serà el de Maria Ibars, una dona que va trencar motlles en una època en què l’ofici d’escriptor semblava relegat als homes i on escriure en valencià era un atreviment. Lligada als moviments de renovació pedagògica, als cercles culturals de la seua època i a la Marina Alta, va trobar en la nostra comarca i en els seus paisatges inspiració per a moltes de les seues obres. Ara, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) rescata la seua figura de l’oblit i dedica un any d’activitats per a promocionar la seua figura i la seua obra.
El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va prendre la decisió de declarar 2024 Any Maria Ibars en el ple del 4 de febrer. Ha tingut en compte l’ús que fa l’escriptora del paisatge com a tema de la seua producció literària, la perspectiva femenina i el compromís amb les desiguals condicions de vida de les dones.
Tot i que caldrà esperar a 2024 perquè els actes es duguen a fi, la notícia de l’Any Maria Ibars ha sigut molt ben rebuda a la comarca, a la qual la unia un vincle sentimental que s’aprecia perfectament en la seua obra. Tant l’Institut d’Estudis Comarcals (IECMA) com des de l’IES Maria Ibars de Dénia han mostrat la seua voluntat de sumar-se a les activitats que organitze l’AVL.
El director del centre educatiu, Joanba Martí, considera que és una bona oportunitat per enllaçar la celebració amb els actes que l’institut té previst organitzar per al curs 2024-2025, quan se celebren el 60 aniversari de la mort de l’escriptora i els 50 anys de la fundació del centre. Martí confia que quan arribe el moment les obres de remodelació estiguen acabades per fer una celebració a l’altura de les circumstàncies. “Estem contents que es reconega la figura de Maria Ibars i farem activitats per conscienciar l’alumnat de la seua importància”, ha afegit.
Rosa Seser, presidenta de l’IECMA, ha remarcat la satisfacció amb què s’ha rebut la notícia des d’una entitat que ha reivindicat la figura de Maria Ibars fins i tot quan era una persona desconeguda. De fet, li va dedicar un monogràfic de la revista l’Aiguadolç i, anys més tard, el seu calendari. Va participar també en el disseny d’una ruta literària sobre l’escriptora que es realitzà dins el programa Una mar de Paraules..
Filla adoptiva de Dénia des de febrer de 2016, l’ajuntament, l’institut i altres entitats van posar en marxa un ambiciós projecte per promoure la figura d’una dona que va participar en els moviments de renovació pedagògica, va saber plantar cara a la vida i va fer un retrat costumista de la ciutat i la comarca. Una de les actuacions va ser l’edició del disc de Jaume Ginestar Poemes de Penyamar, basat en el poemari del mateix nom de Maria Ibars. Precisament, la cantant Ina Martí va traure el setembre passat un altre disc on musica onze poemes seus.
Estan pendents però la reedició de l’obra poètica i narrativa de Maria Ibars i la creació d’un Centre d’Interpretació sobre Dénia i la Marina Alta en la seua obra i el seu temps. Potser siga ara el moment adient perquè totes les entitats que van donar suport a la iniciativa es posen en marxa i la facen realitat.
Anna Maria Ibars Ibars (1892-1965) va nàixer a València i es va traslladar a viure a Dénia als pocs mesos amb la seua família. Va estudiar magisteri i va obtenir plaça a La Font de la Figuera, on va conéixer el que seria el seu marit. Es van casar a l’església de Sant Antoni de Dénia, on naixerien els seus fills: Raquel i Vicente Darío Payà Ibars. En traslladar-se a València es retrobà amb Carles Salvador, de qui seria alumna. Amb el títol de valencià i animada per ell, s’atreviria a escriure en la seua llengua. Participà en les activitats de Lo Rat Penat i començà a publicar textos i poemes en diferents publicacions. El seu primer llibre va ser Poemes de Penyamar . Autora també de peces teatrals, les seues novel·les més conegudes són L’últim serf i Vides Planes. Moltes de les seues obres anaven acompanyades de la llegenda A l’ombra del Montgó.
Amb motiu de l’anunci de l’Any Maria Ibars, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha difós a través del seu facebook una foto desconeguda a la comarca que reproduïm amb este article on l’escriptora apareix amb Carles Salvador. Els acompanyen Francesc Almela i Vives, Josep M. Bayarri, Maximilià Thous, Ricard Sanmartín, Josep Mascarell i Sofia Salvador. La fotografia pertany a la IV Taula de poesia celebrada al Cercle de Belles Arts (maig de 1951).
A més de l’Any Maria Ibars, l’AVL ha acordat dedicar 2023 als escriptors valencians exiliats, 2025 a Maria Beneyto i 2026 a Francesc Almela i Vives.