L'Hospital de Dénia amplia l'anàlisi de patògens per a la detecció de meningitis i encefalitis 

El Hospital de Dénia amplía el análisis de patógenos para la detección de meningitis y encefalitis
  24/01/2025

S'aconseguixen diagnòstics més ràpids i precisos i s'acurta el temps d'espera dels resultats

 

L'Hospital de Dénia ha incorporat la tècnica de PCR per a detecció de meningitis i encefalitis a l'àrea d'anàlisis clíniques amb una plataforma que detecta 21 microorganismes distints, la qual cosa permet un diagnòstic més ràpid i precís mitjançant l'anàlisi d'un major nombre de patògens en el líquid cefalorraquidi. A partir d'ara, el procés es duu a terme en el propi laboratori de biologia molecular, la qual cosa ha reduït els temps de resposta de diversos dies a tan sols unes hores des de la recollida de la mostra. 

La meningitis és una inflamació de les membranes que recobrixen el cervell i la medul·la espinal. Pot ser causada per bacteris, virus o fongs. La meningitis bacteriana, encara que menys freqüent, és especialment greu a causa de la rapidesa amb la qual pot evolucionar. La meningitis viral sol ser menys greu, però també requerix atenció mèdica per a evitar possibles complicacions.

Per part seua, l'encefalitis, encara que és menys comuna que la meningitis, pot tindre conseqüències severes, incloent-hi mal neurològic permanent si no es tracta a temps.

En els dos casos el temps és un factor clau en el diagnòstic i tractament d'estes patologies, especialment en el cas de la meningitis bacteriana. Segons Juan Ramón Berenguer, responsable de la secció de Biologia Molecular de l'Hospital de Dénia, “la capacitat de detectar un major nombre de patògens i obtindre resultats més ràpids permet iniciar tractaments més efectius i evitar complicacions extremadament greus”.

Este canvi no sols millora els temps de diagnòstic, sinó que també contribuïx a una major seguretat del pacient, evitant tractaments innecessaris i reduint el temps d'estada a l'hospital.

El procediment de diagnòstic inclou l'extracció d'una mostra de líquid cefalorraquidi mitjançant punció lumbar. Esta mostra s'analitza en el Laboratori de l'Hospital de Dénia utilitzant un panell de biologia molecular que permet detectar fins a 21 patògens.

A Espanya, la meningitis i l'encefalitis afecten a centenars de persones cada any, amb una incidència més alta en els mesos d'hivern i primavera. En la Comunitat Valenciana, es registren al voltant de 100 casos anuals de meningitis bacteriana.

Els casos de meningitis en centres escolars representen un desafiament particular ja que la població pediàtrica presenta una major incidència de meningitis, la qual cosa convertix esta tècnica en una ferramenta essencial per a protegir la salut infantil. En estes situacions, disposar de resultats ràpids permet prendre decisions clíniques i començar les accions preventives amb celeritat, minimitzant la incertesa entre les famílies i el personal educatiu i disminuint el risc de nous casos.

 

 

<<< Tornar a la portada