El TSJ accepta el recurs de l'Ajuntament de Dénia contra l'anul·lació de la guia d'actuacions urbanístiques

El TSJ acepta el recurso del Ayuntamiento de Dénia contra la anulación de la guía de actuaciones urbanísticas 
  21/02/2024

 El TSJ de la Comunitat Valenciana ha estimat el recurs interposat per l'Ajuntament de Dénia contra l'anul·lació de la guia de tramitació d'actuacions urbanístiques, que es va aplicar des de finals de setembre de 2022, després de l'anul·lació de les NUT. L'Associació de Promotors va recórrer davant els tribunals en considerar que la guia era perniciosa per a l'interés públic. Segons va explicar l'entitat, el departament d'Urbanisme exigia que les llicències estigueren adaptades als criteris del Pla General que encara no s'havia aprovat. 

La denominada Guia de tramitació de llicències i altres actuacions urbanístiques en el municipi de Dénia en absència de normes de planejament general va ser anul·lada de manera cautelar, tal com s'arreplegava en un acte del Jutjat contenciós administratiu núm. 4 d'Alacant. L'Ajuntament va recórrer al·legant que l'objecte de la guia no era normatiu sinó informatiu ja que només exposava els criteris que havien de seguir els servicis municipals en les zones on no existia planejament. Esta tesi ha sigut avalada pel TSJ, que no entra a valorar el contingut de la guia. 

La regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, ha explicat que la guia de tramitació urbanística era una “una instrucció interna per als tècnics”. Segons Ripoll, el TSJ ha reconegut que “estava basada en l'esforç de l'Ajuntament i era necessària”. Ripoll assenyala que la sentència afirma que “estava basada en el bon dret”. A més, ha explicat que, després de l'orde judicial, la tramitació de moltes llicències es va paralitzar i ara es poden continuar tramitant conformement als criteris de la guia o dels del nou Pla General, segons ho considere el promotor. 

Des de l'Associació de Promotors, el seu delegat, Jesús Reina, ha matisat que la sentència del TSJ “no analitza l'aparença de bon dret” de la guia sinó que únicament valora si la seua aplicació produïa un perjuí irreparable. El tribunal d'Alacant va dir que sí i el TSJ que no. Reina ha ressaltat que la sentència feta pública esta setmana “no és la fallada del contenciós” interposat pels promotors contra la guia. 

Per part seua, el president de l'associació, Carlos Pesquera, ha manifestat que “la concessió de llicències en el departament d'Urbanisme seguix instal·lat en la il·legalitat”. Pesquera ha sol·licitat una reunió al director general d'Urbanisme, “davant la inacceptable problemàtica i abús de poder municipal en matèria de disciplina urbanística”, tal com exposa en el correu electrònic que li ha enviat. 

 

 

 

<<< Tornar a la portada