En defensa d’un patrimoni gastronòmic únic

En defensa de un patrimonio gastronómico único
  24/11/2024
La nova associació de xarcuters artesans buscarà garanties de futur per al sector

La unió fa la força. La creació de l’Associació de Xarcuters Artesans de la Marina suposa un pas important per enfortir el sector i garantir la qualitat d’uns productes arrelats al territori i que formen part del patrimoni identitari i gastronòmic de la comarca. L’entitat, que s’ha presentat fa uns dies a Gata de Gorgos, pretén facilitar la col·laboració entre els productors per tal que puguen compartir coneixements i recursos. Entre els seus objectius està també crear una marca de garantia comarcal, com van remarcar tant Sergi Soria com Toni Arabí, president i secretari de la nova associació. La completen Fani Monfort, Toni Torres i Javi Pons de Gata, Maite Ivars de Dénia i Francis Sancho d’Ondara, si bé en la presentació es va deixar clar el seu caràcter inclusiu i que està oberta a tots els elaboradors artesans de les Comarques Centrals Valencianes.

La presentació de l’Associació de Xarcuters Artesans de la Marina Alta es va fer junt amb la presentació del llibre Porca Miseria, los oficiós de la carne, de Xesc Reina, un acte, com diuen els organitzadors, que va unir tradició i futur. De futur precisament es va parlar en la sala d'actes de l’edifici polivalent Guillem Agulló de Gata, on es va remarcar la necessitat de treballar de forma conjunta per preservar la xarcuteria artesanal i transmetre-la a les noves generacions.

La presentació va ser una oportunitat per reflexionar sobre el passat, el present i el futur de la xarcuteria artesanal i també una crida a l'acció per valorar i protegir un patrimoni gastronòmic únic. Amants de la gastronomia i professionals del sector van posar en valor la seua importància i la necessitat de preservar-la i actualitzar-la. Tant el cuiner Pep Romany com Xesc Reina van destacar el buit que la gastronomia ha deixat a la xarcuteria al llarg dels anys. Tot i ser un element fonamental en la dieta mediterrània, s'ha relegat a un segon pla.

L’autor de Porca Miseria, los oficiós de la carne va plantejar una visió innovadora de la tradició i va defensar la necessitat d'actualitzar-la per garantir la seva supervivència. Va subratllar a més que la tradició no és estàtica, sinó que evoluciona amb el temps.

En una sala que es va quedar menuda per a l’ocasió, els assistents van poder gaudir d'una jornada plena de coneixement, passió i sabor i van mostrar entusiasme amb el projecte de la nova associació.

<<< Tornar a la portada