Enrique Moll, alcalde de Pego: “La peatonalització del casc antic és el repte de la sostenibilitat a Pego”
Passat l’equador de la legislatura, l’alcalde de Pego analitza per a CANFALI MARINA ALTA el devenir d’un any de transició marcat per la malaurada permanència del COVID-19 i les seues conseqüències en la societat pegolina. Envoltat pels andamis de les obres a l’edifici consistorial, Enrique Moll aborda una a una qüestions com les derivades de l’aplicació de l’agenda 20/30 al municipi amb els objectius de desenvolupament sostenible, l’arribada de fons europeus, i les ajudes als diferents sectors per a tractar de pal·liar els efectes de la pandèmia.
PREGUNTA: Diuen que enguany és el de la sostenibilitat a Pego....
RESPOSTA: Sí, però l’equip de govern ja porta un temps treballant per l’estalvi energètic, les disset ODS que marca l’Agenda 20/30, el canvi de luminàries...i ara estem modernitzant el polígon industrial per a que la fibra i el gas arribe a totes les empreses allí establertes. A banda anem a encarar la peatonalització del casc antic que suposa un repte per a la corporació municipal, ja estan licitades les obres amb les mesures de control per a poder accedir al perímetre que el delimita.
P: Una de les principals accions, segons sostenen des del govern municipal es recuperar els carrers per a les persones...
R: Efectivament i així estem adequant l’entramat urbà, modificant pàrquings on l’accés per a ambulàncies i bombers resulta complicat ja que la seguretat dels nostres veïns també es part important. El següent pas es l’adequació de places d’aparcament dissuassòries dins del centre del poble per paliar aquesta modificació en els carrers de la vila. En definitiva, una bona convivència entre els vehicles i la gent al carrer.
P: Alguna acció més destacable des del punt de vista de la sostenibilitat?
R: Nosaltres volem que Pego siga una referència en la matèria, estem treballant per aconseguir les diferents ajudes a l’abast de l’Ajuntament perquè escometre una acció global dins del municipi no està dins de les seues possibilitats. Amb això hem optat per a que a mesura que arriben subvencions en eixe sentit anar fent xicotetes accions com la instal·lació de miniecoparcs o incrementar la dotació de papereres al llarg del casc urbà.
P: També ha estat l’exercici de les obres i com a prova les que estan portant-se a cap a la Casa Consistorial...
R: A banda de les obres a l’Ajuntament eren una necessitat per les goteres, normalment els projectes tarden un o dos anys a eixir a la llum. Així tenim els casos de l’Edificant en els col·legis Ambra i Rosalía Bondia que són de 2019, o el cas de la nova Biblioteca Municipal en l’antic col·legi Cervantes que arrosseguem des de 2017 a causa dels contenciosos per la redacció del projecte i la inacció de la Diputació. Coincidència o no en que arriben l’exercici abans de les eleccions, algú pot pensar-ho de mala manera, però són els temps de l’administració entre la redacció del projecte, l’adjudicació i l’execució del mateix.
P: Com afronta Pego aquesta nova etapa amb l’arribada de fons europeus.
R: Els fons europeus a Pego no són cap novetat ja que portem vora cinc anys treballant amb ells, mitjançant el treball amb una consultora, que ha propiciat inversions escomeses amb eixe suport com el canvi a led en l’enllumenat públic i el finançament per la UE del programa Rundeal de Medi Ambient i Esports que ens ha portat de Polònia a Turquia, i ho farà cap a Portugal i Grècia o el projecte de Joventut amb el Consell Valencià. Amb aquestes ultimes iniciatives estem fent al municipi visible en Europa.
P: Sembla que l’oposició no més ix a la palestra amb la pretensió de baixar impostos...
R: No em sembla mal eixa postura però m’agradaria que em digueren d’on tenim que retallar, perquè els més fàcil és arribar en un paperet sense analitzar el context. I eixe context evidència que no hem pujat la recollida de residus urbans al contrari que en altres pobles, que estem controlant el gasto que ens ha permès passar d’aquells més de 13 milions de deute que teníem quan vaig accedir a l’alcaldia als menys de 3 que queden. I això, que estan pagant els pegolins, ve d’una gestió diferent a la que estem portant nosaltres.
Resulta el més fàcil del mon vendre fum amb una moció davant del plenari on se diu que es vol reduir el 50% dels impostos. Però no ho es tant acompanyar-ho d’un document on s’especifique també la reducció de les despeses. Que volen que llevem la guarderia? La piscina coberta? La residència? Les ajudes a les associacions esportives o culturals que mantenen la nostra filosofia de poble?...O siga, quan porten una reducció de despeses, deurien de veure si es viable tindre eixa reducció d’ingressos.
P: Passat ja l’equador de la legislatura com afronta la costera avall cap a les eleccions?
R: La veritat és que la gestió d’aquests dos últims anys ha estat marcada per la pandèmia i l’Ajuntament ha fet un esforç molt gran per a pal·liar els seus efectes amb ajudes efectes en un context on molts negocis ho han passat molt mal i plans d’ocupació per a que la gent poguera tindre alguna opció de continuar la seua vida normal. Jo la veritat és que encare el futur amb optimisme malgrat que el virus està ací, i segons els especialistes, no és l’únic que pot vindre.
Tenint en compte aquests condicionants veig la segona part de la legislatura de forma satisfactòria per a anar fent cosetes i amb xicotetes actuacions, asfaltada de molts carrers, la coberta de la pista de la Trilladora, l’habilitació del parc vial que ens permetran canviar de cara al poble.
P: Cavalcada de reis sí...o no? Carnestoltes sí...o no? Reelecció sí...o no?....
R: Nosaltres estem plantejant totes les festes per al 2022 com si fora un any normal amb una programació feta i no com l’any passat vam decidir no fer res. Així que en principi si no n’hi ha noves restriccions per part dels governs central o autonòmic la idea es fer una cavalcada no com abans de la pandèmia, però tampoc com la de l’any passat. En concret de forma més reduïda i tractant d’evitar l’aglomeració de gent deixant de repartir joguets i llepolies, però una cosa que siga digna.
Respecte al carnestoltes estem ja treballant amb el coreògraf Marc Pons per a tractar de fer un muntatge d’arts escèniques semblant al de 2019, com a acte central de la trilogia de la Baixada del riu, carnaval i pinyata. I en eixe camí, si no n’hi ha cap contraindicació sanitària, van les falles, la Setmana santa i els Moros i cristians.
Pel que fa a la reelecció encara queda un any i mig i ara els socialistes estem en les etapes de congressos, on, després del nacional i l’autonòmic en el que vaig assistir com a delegat, ara va el provincial, el comarcal i el local. La intenció que jo tinc a dia de hui és tornar a presentar-me com a secretari local, i serà l’assemblea local la que qui determine qui té que ser el nou candidat del PSPV a Pego. L’actual grup municipal socialista encara se troba fort per a portar un nou projecte que millore les condicions de vida dels pegolins i anem a presentar-nos però en definitiva serà la militància a qui correspon revalidar o no la confiança amb nosaltres.