Estic bo, per tant, existisc

  • Estoy bueno, por lo tanto, existo
  • Estoy bueno, por lo tanto, existo
  • Estoy bueno, por lo tanto, existo
  25/01/2025
El Grup d’Artistes de Benissa critica els estàndards actuals de bellesa

És el que tenen els artistes, carta lliure per interpretar la societat i parlar-ne sense embuts. El Grup d’Artistes de Benissa (GAB) no ha faltat a la cita de la Fira i Porrat i té una exposició al Centre d’Art Taller d’Ivars. El títol oficial de la mostra és El culte al cos però José Juan Vidal Porres, un dels membres del GAB, va dir en la presentació que “també es podria titular com El cos mirall del món globalitzat o Estic bo, per tant existisc, parodiant Descartes”. I tot perquè l’art, com sempre, serveix per a recordar-nos que encara podem canviar les narratives, tan individuals com col·lectives.

            El GAB planteja la mostra com a un espai de reflexió sobre una realitat que ens afecta a tothom com és l’obsessió contemporània amb el cos i com aquesta ha estat modelada, transformada i, fins i tot de vegades, deformada pel context global en què vivim. I tant, perquè, al seu entendre, avui fem de la nostra imatge un aspecte fonamental de la nostra societat. La necessitat de cridar l’atenció dels altres amb exigència, fent-nos esclaus de “l’aspectisme” personal i convertint-nos, a vegades de forma malaltissa, en espectadors del nostre propi jo. Sentir la pressió d’oferir un model de bellesa que sembla inabastable per a la majoria.

            Conceptes com l’aspecte (el jo), el narcisisme i l’hedonisme “són la nostra nova religió”, segons va dir Porres. I, a més, va fer menció a Nietzche perquè “ja va augurar la mort de deu i esta pèrdua ens permet rivalitzar-hi, com una mena de Prometeu modern que roba el foc sagrat de la vida a la divinitat”.

            Amb Culte al cos, el GAB ens convida a aturar-nos i preguntar-nos com hem arribat a un punt en què el cos es tracta com un producte més, un objecte que s’emmotlla i consumeix segons les tendències del moment. Però, què passa amb el valor de l’individu que sembla dependre exclusivament de com s’ajusta a aquests estàndards?, es pregunten els artistes.

            Porres es va referir a l’estratègia comercial que consisteix a generar insatisfacció i, després, a oferir solucions. La bellesa que la publicitat promou “és impossible i frustrant”, subratlla. Per això, el GAB ens convida a mirar més enllà de les formes i els colors i a pensar en els missatges que consumim cada dia. Cal preguntar-nos quin impacte tenen en nosaltres, en les nostres comunitats i en les generacions futures.

            Es tracta, si més no, d’obrir un diàleg no només sobre el culte al cos sinó sobre allò que significa ser humà en un món globalitzat. Art en estat pur perquè vol ser motiu d’inspiració, de provocació i, fins i tot, de reflexió. Les obres que configuren la mostra estan fetes amb diferents tècniques i corresponen a Teresa Iborra, Encarna Soler, Isa Navarro, Gloria Aguilar, Marga Cano, Maria José Soler, Vidal Porres, Rita Rae Mertens, Yolanda Giménez, Michelle Howlett, Josseline Minet, Mireille Vetterli, Olga Skurdina i Pepa Giner, amb la col·laboració de l’alumnat de l’institut Josep Iborra.

            L’exposició es pot visitar fins el 15 de febrer, de dimarts a dissabte de 18 a 20,30 hores.

<<< Tornar a la portada