Gata s’adhereix a la xarxa Comunitat Blava que defensa el dret i la gestió pública de l’aigua i combat els plàstics
Gata ha passat a formar part de la xarxa internacional de Comunitats Blaves durant l’acte d’adhesió que es va celebrar aquesta dimecres i que va comptar amb la presència de Luis Babiano, gerent de l'Associació Espanyola d'Operadors Públics de Proveïment i Sanejament (AEOPAS). L'Ajuntament havia acordat anteriorment en plenari l'adhesió al moviment internacional de Comunitats Blaves, una iniciativa social nascuda al Canadà que identifica a les entitats que mostren un posicionament decidit en favor de tres principis bàsics: la defensa del Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament; la necessitat de conservar els serveis de proveïment i sanejament sota la gestió pública; i l'eliminació progressiva del plàstic d'un sol ús.
Gata passa a ser així la huitena Comunitat Blava de l’estat i de les primeres valencianes gràcies a la seua declaració institucional i a les iniciatives que està duent a terme a través de la instal·lació de fonts en els centres públics d'educació i el repartiment de botelles reutilitzables. Una acció que pretén continuar estenent a altres edificis públics de la localitat. A més, tal com ha assenyalat l’alcalde, Josep Francesc Signes, “es pretén dur a terme altres activitats de conscienciació sobre la importància de l'aigua d'aixeta mitjançant activitats en els espais públics i mitjançant tallers educatius a les escoles.”
En l'acte d'adhesió, que es va celebrar a la sala de plens, Babiano va agrair al govern de la localitat el seu posicionament en favor de la iniciativa. “Aquest tipus de moviments naixen de gestos modestos com el realitzat a Gata de Gorgos, però que té una repercussió important tant en la societat local com en altres municipis a nivell nacional i internacional”. “Uns esforços que seran reconeguts per la societat actual i les futures generacions que hauran de conviure amb reptes tan determinants com el Canvi Climàtic i la lluita contra la contaminació”, va afegir.
El projecte de Comunitats Blaves va ser creat pel Consell Canadenc i el Sindicat Canadenc d'Empleats públics, com una eina per a impulsar una visió alternativa per a l'aigua basada en la seua consideració com un bé comú i un Dret Humà. La primera ciutat a convertir-se en Comunitat Blava va ser Berna, a Suïssa, l'any 2013, i des de llavors s'han sumat Berlín, Munic, Paris, Brussel·les i Los Angeles entre d’altres d’àmbit internacional. A Espanya ja en formen part les ciutats de Barcelona i Cadis, i altres localitats com Medina Sidonia (Cadis), Móstoles (Madrid) i Xábia (Alacant), a banda d’altres institucions i empreses.