Guants, mascaretes o tovalloletes, mai al vàter
Aqualia manté la campanya #NoLoTires, en la qual regularment ofereix consells pràctics als ciutadans per a evitar l'ús del vàter com a paperera
Els residus que a vegades es tiren als desguassos domèstics i que arriben al clavegueram urbà, poden provocar importants danys ambientals i econòmics. Però a més, ara, davant la crisi sanitària provocada pel coronavirus, elements de protecció, com a guants i màscares, han de rebutjar-se de manera correcta per a evitar que acaben abandonats en entorns naturals i puguen convertir-se en focus de contagi i, per descomptat, mai llançar-se al vàter.
Davant aquesta situació, Aqualia recorda als ciutadans la importància de mantindre uns hàbits idonis en la llar per a ajudar a un sanejament net. Des de 2016, l'empresa difon, a través de la campanya #NoLoTires, consells pràctics als ciutadans per a no utilitzar el vàter com una paperera.
Guants i màscares, en el cas que hagen estat en contacte amb persones que hagen donat positiu en Coronavirus, hauran de depositar-se sempre en el contenidor de restes per a la seua posterior eliminació. Si no hi ha casos de coronavirus, el procés serà més senzill. Tan sols cal mantindre separats correctament els residus normals de les màscares i guants utilitzats i introduir-los en una bossa de plàstic i en una segona bossa de fem, dins d'un poal diferent al de la resta de residus.
En tot cas, aquests elements mai s'han de tirar al vàter, ja que es podrien ocasionar problemes als diferents elements que componen els sistemes de sanejament, tant dels nostres domicilis com dels sistemes municipals, que transporten l'aigua bruta fins a les depuradores per a la seua posterior desinfecció i devolució al Medi Ambient en perfectes condicions.
Per a completar els bons hàbits en la llar, Aqualia recorda que tampoc les tovalloletes, molt utilitzades aquests dies, poden llançar-se al vàter. Tovalloletes humides, bastoncillos i uns altres tèxtils arriben fins a les depuradores. L'impacte negatiu d'aquest tipus de residus sobre les infraestructures dels serveis d'aigua urbana és una realitat en tota Europa. Llançar les tovalloletes humides per l'inodor costa als europeus prop de 1.000 milions d'euros a l'any, segons dades d'EurEau, l'associació continental que engloba a les empreses de proveïment i sanejament.
Però no sols les tovalloletes i uns altres tèxtils provoquen danys en les infraestructures de sanejaments. Olis vegetals i grasses, fàrmacs, cosmètics o pintures, són productes que llançats al vàter o a l'aigüera poden ocasionar conseqüències molt negatives també en el medi ambient i en la salut. Els olis vegetals, greixos alimentaris i olis per al cotxe, si són abocats pel desguàs provoquen boles de greix que embossen els col·lectors dificultant l'eixida dels gasos i donant lloc a les males olors a les ciutats. S'estima que un litre d'oli pot arribar a contaminar fins a 1.000 litres d'aigua.
La campanya “NoLoTires” té l'objectiu de conscienciar als ciutadans sobre la cura i l'ús correcte de la xarxa de sanejament. Aquesta campanya està alineada amb el compliment dels compromisos de desenvolupament sostenible de Nacions Unides i en concret amb l'ODS 6, que requereix investigació i inversió per a optimitzar els recursos disponibles i garantir un sanejament net.