Fent música i gaudint-la

  • Haciendo música y disfrutándola
  • Haciendo música y disfrutándola
  • Haciendo música y disfrutándola
  • Haciendo música y disfrutándola
  • Haciendo música y disfrutándola
  • Haciendo música y disfrutándola
  26/12/2024
L’Associació Musical Coda tanca l’any del cinquè aniversari amb vora 200 alumnes

Diuen que la música no té edat i que mai és tard per començar a aprendre’n. D’això en sap prou l’Associació Musical Coda de Gata de Gorgos, que este 2024 ha celebrat el cinquè aniversari. Han sigut cinc anys de formar músics però també de sensibilitzar amb la música, despertar il·lusions i fer realitat propòsits. Des dels tallers d’estimulació musical de la seua escola, les classes de llenguatge musical i d’instrument o des del sí d’alguna de las seues formacions -bé siguen vocals o instrumentals-, l’associació s’ha consolidat com una entitat amb presència al poble, capaç d’aglutinar un bon grapat de persones i també de fer-les gaudir amb i de la música.

            La banda de música és possiblement la formació musical més coneguda de les nascudes dins de l’associació. Ara bé, a la Coda no només es fa música. Es canta també, i bona cosa. A la banda, el conjunt instrumental, l’orquestra de corda i el conjunt de corda polsada se sumen els cors infantil i juvenil, a més del cor gòspel. Este va nàixer fa dos anys i, tot i estar format majoritàriament per persones adultes, està obert a joves que vulguen continuar cantant després de passar pel cor juvenil. Compta amb una plantilla de 33 cantants, alguns d’ells procedents d’altres pobles de la comarca. “Hem apostat molt pel tema de la veu, l’instrument més important que tenim”, comenta Sebastià Roig, director de l’escola. Tot i que de vegades se’ns oblida.

            També és important l’aposta que s’ha fet per l’estimulació musical per a xiquetes d’1 a 3 anys. Com en el cas anterior, acudeixen al taller no només veïns de Gata; també de pobles del voltant, com Xàbia i Jesús Pobre. Roig explica que pares i mares són conscients dels beneficis de treballar el ritme i el moviment a estes edats i, quan tenen un segon fill, repeteixen l’experiència.

            Al llarg de la seua curta però intensa trajectòria, l’Associació Musical Coda s’ha implicat en projectes i activitats que transcendeixen l’àmbit del municipi. Tots de caire musical però alguns, a més a més, amb un vessant solidari. És el cas del programa Un cant a la vida, amb actuacions benèfiques destinades a recolzar projectes de Càritas o de les associacions Aspanion o Payasospital, per exemple.

            Sebastià Roig fa un balanç molt positiu dels cinc primers anys de l’associació i mostra la seua satisfacció pel fet que els primers alumnes de l’escola de música -que es va posar en marxa uns anys abans- finalitzen ara els seues estudis professionals de música. Ells han optat per continuar estudiant al conservatori  però molts, d’una manera o un altra, continuen vinculats a l’escola, assenyala.

            “La feina que hem fet ha donat els seus fruits”, diu el director de l’escola, “i les famílies han ajudat i s’han involucrat molt”. En estos moments, hi ha matriculats vora 200 alumnes i en algun dels tallers d’estimulació musical existeix llista d’espera.

            Roig destaca la tradició musical que hi ha a la comarca, sobre tot a nivell de bandes. No ocorre el mateix en el cas de les orquestres, però la Coda pot presumir de tenir-ne una. També dels 18 alumnes matriculats en les classes de cant, “que no es pot estudiar en totes les escoles”. Presumeix d’això i també de dirigir “una escola molt activa”, que s’implica en moltes activitats i on no s’acudeix només a aprendre. Perquè, com ell diu, “ací es ve a disfrutar, els músics, els professors i el públic”.

            I això és el que han fet per a tancar l’any amb les audicions per instruments i el concert de Nadal. Un no parar. Aquí tenim música per a molt de temps.

<<< Tornar a la portada