HLA SAN CARLOS/ Alimentació del xiquet en edat escolar (3 a 12 anys)

HLA SAN CARLOS/ Alimentación del niño en edad escolar (3 a 12 años)
  30/11/2017

Mª Ángeles Martín Ballester, nutricionista de l'Hospital HLA Sant Carlos juntament amb Cristina Soria Soler, alumna del Grau en Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat d'Alacant ens donen alguns consells de com alimentar els nostres fills en edat escolar.

És l'etapa escolar, el període en el qual el xiquet comença a adquirir hàbits i costums en tot el relacionat amb l'alimentació. En aquest sentit, es tracta d'una etapa molt important ja que els hàbits alimentaris adquirits en aquesta fase, determinaran en gran mesura les decisions que prenga durant l'etapa adulta.

L'alimentació durant aquest període de la vida té els següents objectius:

  • Assegurar una aportació energètica i nutricional completa que aconsegueixi un òptim creixement i desenvolupament del nen.
  • Prevenir malalties en l'adolescència i etapa adulta.
  • Promocionar hàbits dietètics saludables.
  • Fomentar l'activitat física com a part important de la salut.

Hem de tenir en compte que, durant la infància, els hàbits alimentaris dels xiquets estan condicionats per diversos factors, com poden ser les decisions al voltant de l'alimentació que prenen els seus pares o tutors, els quals s'encarreguen de la compra i preparació dels aliments; d'altra banda tenim els menjadors escolars, en els quals els xiquets reben una part molt important de l'alimentació diària. És deure dels professionals de la salut juntament amb pares i educadors, el coordinar-se per aconseguir una alimentació saludable i uns adequats hàbits higiènics i alimentaris durant els primers anys de vida del xiquet.


El menjador escolar per tant, ha de proporcionar un menjar de qualitat, tant a nivell nutricional com atenent a criteris higiènics i sensorials a través d'una correcta educació nutricional seguint les següents pautes:

  • - Els menús han d'incorporar com a ingredients principals elements de tots els grups alimentaris en proporcions adequades.
  • - Ha d'oferir cada dia verdures i hortalisses crues o cuites bé siga com a primer plat o com a guarnició.
  • - Els llegums es serviran 1 o 2 vegades per setmana.
  • - Els aliments del grup dels cereals: arròs, pasta alimentària i les patates seran l'ingredient principal del primer plat 2-3 vegades per setmana preferiblement en la seua forma integral.
  • - Les carns magres, peix variats i ous s'alternaran com a element principal del segon plat, acompanyat sempre d'un suplement de amanida o guarnició de verdures i hortalisses.
  • - Els peixos seran presents al menú almenys 1 o 2 vegades per setmana.
  • - Les postres consistiran en una peça de fruita i / o un lacti, preferentment iogurt natural.
  • - Seria desitjable que s'introduís a mínim un cop per setmana el pa integral.
  • - Adaptar els menús a les necessitats especials dels nens bé siga per al·lèrgies o intoleràncies alimentàries, creences religioses, malalties metabòliques.

És important que a casa, la família tinga en compte certes recomanacions alimentàries per completar la dieta diària del xiquet:

  • - Si coneix el que el nen ha menjat a l'escola, serà més fàcil preparar a casa les racions complementàries.
  • - L'esmorzar no hauria de faltar mai en l'alimentació. Aquest primer aport del dia proporcionarà prop del 25% dels requeriments diaris en energia i nutrients. La fruita amb cereals o pa integral i llet o productes lactis configuraran un esmorzar apetitós i adequat
  • - El berenar és el moment ideal per consumir algun derivat lacti, pa i fruita variada de temporada
  • - El sopar no ha de ser molt copiós. Potser pot configurar-se amb un esquema similar al dinar del migdia però en menys quantitat.
  • - No és recomanable abusar del sucre, llaminadures i dolços, és més apropiat el consum de fruites, fruita seca naturals i lactis baixos en greix.
  • - El pa integral, els cereals sencers, els llegums, les fruites i les verdures, a més de sals minerals i vitamines, aporten també fibra i altres substàncies de gran interès per a la salut.
  • - S'ha de moderar el consum de refrescs i begudes edulcorades substituint-les per aigua.
  • - Els aliments poc manipulats perden menys elements nutritius. L'excés de salses i fregits s'ha d'evitar.

És important conèixer les qualitats nutricionals dels diferents aliments, que classifiquem en grups segons els nutrients que predominen en ells. Una alimentació equilibrada implica una aportació de nutrients adequats en les quantitats necessàries per a l'organisme. L'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), recomana que del total de l'energia ingerida, al voltant d'un 45-60% provingui dels hidrats de carboni, un 20-35% de greixos saludables i un 10-15% de les proteïnes.

Per cobrir aquests requeriments nutricionals es recomanen les següents racions diàries d'aliments:

Grup d’aliments

Racions diaries

 

Farinacis (preferiblement integrals)

4-6 racions/dia

Verdures i hortalisses

≥ 2 r/d

Fruites fresques

≥ 3 r/d

Oli d'oliva

3-6 r/d

Fruits secs

3-7 r/

Llet i derivats

2-3 r/d

Carns, peixos, ous i llegums

2 r/d

Peix i marisc

3-4 r/setmana

Carn Magra

3-4 r/s

Ous

3-4 r/s

Llegums

2-4 r/s

Aigua

4-8 r/d

Aliments superflus (innecessaris des del punt de vista nutricional): Begudes ensucrades, embotits, patates fregides, llaminadures, brioixeria, etc.

 

Consum ocasional i moderat

 

El treball conjunt de professionals de l'alimentació i nutrició, dietistes-nutricionistes, la col·laboració dels pares, mestres i el personal del menjador escolar ajudarà a que el xiquet adquireixi els hàbits d'alimentació adequats per assegurar un creixement i desenvolupament òptim.

<<< Tornar a la portada