Informe de l’IROX sobre el polp: cuidar l’espècie o condemnar-la a la desaparició

Informe del IROX sobre el pulpo: cuidar la especie o condenarla a la desaparición
  09/12/2024

L’Institut de Recerca Oceanogràfic de Xàbia (IROX) ha donat a conéixer un informe sobre el polp a la Marina Alta en el que adverteix de la necessitat de cuidar l’espècie o condemnar-la a la seua desaparició. Es tracta d’un estudi que arranca el 2017 i que conclou en 2024 i que es van presentar públicament el passat dia 8 de novembre a la Casa de la Paraula de Baleària Port a Dénia.

L’informe ha estat elaborat per Pablo Pascual Yarritu doctorand de la Universitat Politècnica de València, i en el mateix es fan públiques totes les dades de captures de polp i gràfics generats, tant dels ports pesquers de La Marina Alta com de la resta de ports valencians per a qui puga interessar l’estudi de les dades.

També es pot descobrir en internet la sèrie de vídeos divulgatius sobre el cicle vital de l’Octopus vulgaris. A més, s’editarà en format llibre tal com es va fer amb l’estudi anterior encarregat per l’associació sobre La Roca dels Felius. Llavors es farà entrega d’exemplars als pòsits de la comarca, Dénia, Xàbia, Moraira i Calp, i a la Conselleria de Pesca de la Generalitat Valenciana, per tal d'agrair la col·laboració en l’elaboració de l’estudi i la participació activa dels pescadors professionals amb la col·locació de refugis.

L’informe conclou que, a partir de l’estudi i interpretació de les dades oficials i objectives, el polp està en regressió i, en cas de seguir la tendència, en la dècada vinent podria deixar de ser una espècie d’explotació pesquera amb les repercussions econòmiques, socials i ambiental que això comportaria. Per tant, l'IROX insta als responsables a actuar per a evitar-ho.

En una segona part de l’estudi l'IROX proposa una mesura a implementar que podria ajudar a revertir eixa situació. Es tracta d'incorporar la gestió de les zones de posta en els plans de gestió, per tal d’afavorir la seua reproducció.

Finalment, l’estudi tracta d’obrir debat sobre l’efecte de la contaminació química en les fases larvàries de les espècies costaneres. Aquest fet podria explicar el perquè tot i l’important descens de l’esforç pesquer en els últims 20 anys, la població de polp no es recupera. Afrontar esta problemàtica per part d’administracions i centres d’investigació competents podria donar esperança a la supervivència de les espècies marines (tant comercials com no comercials) d’un ambient tan pressionat com el costaner.L’Institut de Recerca Oceanogràfic de Xàbia (IROX) ha donat a conéixer un informe sobre el polp a la Marina Alta en el que adverteix de la necessitat de cuidar l’espècie o condemnar-la a la seua desaparició. Es tracta d’un estudi que arranca el 2017 i que conclou en 2024 i que es van presentar públicament el passat dia 8 de novembre a la Casa de la Paraula de Baleària Port a Dénia.

 

<<< Tornar a la portada