Jaime Monfort Miralles, criador i ensinistrador de gossos: “Abans d’educar el gos cal educar l’amo”

Jaime Monfort Miralles, criador i ensinistrador de gossos:  “Abans d’educar el gos cal educar l’amo”
  21/08/2017

Criar en estes terres i dins de casa un gos nòrdic és allò més paregut al maltractament animal”

LLUÍS PONS

No recorda haver passat un sol dia sense la companyia d’almenys un gos. Més que una passió que frega el deliri, Jaume Monfort Miralles ha incorporat aquesta espècie animal a la seua vida, com que forma part d’ella. “Sense els gossos no seria qui sóc”, assegura este pedreguero i empresari del sector del barret de la reconeguda firma Jamir -més centrada en les pameles i tocats de cerimònia-. L’afició quasi obsessiva pels gossos l’ha dut des de ben menut a explorar, investigar, compartir i estudiar els seus comportaments. També s’ha format i compta amb titulacions reconegudes a nivell internacional, a més d’involucrar-se en associacions des de l’àmbit local a l’europeu.

            Però el que més li val, assegura, és la ingent experiència que ha acumulat al llarg de la seua vida, i que ara aprofita i posa al servei de propietaris de gossos, en mode aficionat, per ensinistrar i educar en els 800 m2 de terreny que ha habilitat -amb una gran il·lusió- en una propietat seua a la partida Xari, i per on passa cada dia a atendre els animals. La seua especialitat és el pastor alemany, raça que cria acuradament des de fa més de vint-i-cinc anys amb el seu afijo -nom registrat amb que s’identifica el criador de gossos- La Alquimia.

            Quan Monfort parla d’ensinistrar i educar es refereix no sols als animals, sinó també -i principalment, en la majoria dels casos- als seus propietaris, emfatitza. “La majoria de problemes que presenten els gossos és perquè els amos no tenen coneixements suficients i adequats per ensenyar-los”, assegura. “Quan un propietari ve a mi perquè jo ensinistre el seu gos jo li dic que primer l’he d’ensenyar a ell mateix, perquè ell ensinistre desprès el seu gos; jo no he de conviure amb l’animal, és el seu amo qui ha de fer-ho, per tant és ell qui ha d’estar preparat per educar-lo”, insisteix.

            Per a Monfort és ahí on es localitza l’origen de problemes com ara el maltractament o abandonament de gossos, els atacs ferotges d’aquestos animals, o les depressions i altres malalties que solen patir. Llavors és quan fa esment a la paraula vincle que forma part de la seua pròpia metodologia formativa, i amb la que fins i tot ha creat la marca Vinculo Canino. Es refereix al lligam que han d’establir gos i amo per tal d’assentar una relació ferma i indivisible entorn a aspectes com ara el respecte, l’aprenentatge i la felicitat. “Hi ha que buscar la felicitat del gos, si aquest és feliç, l’amo també ho serà”, assegura. I és, a partir d’ahí, afegint un bon ensinistrament des del respecte i bona dosi d’exercici físic, quan l’animal tindrà la base consolidada per créixer i desenrotllar-se amb tota la seua plenitud, i així serà com disfrutarà també l’amo del seu gos. L’obediència, l’educació i el pasturatge -acompanyar els animals en les tasques de direcció d’un ramat d’ovelles- són les tres principals disciplines que treballa Monfort. “A més de sentir-se feliços, els animals adquireixen molta seguretat si estan ben preparats en aquestos tres aspectes”, afegeix.

            Per contra, “una mala educació pot convertir el gos en un animal molt perillós”, i és ahí d’on deriven els problemes amb els atacs cap a les persones i les conductes agressives. “L’amo ha de saber el que vol del seu gos i perquè el vol, i no es tracta només de tindre gos per tindre un animal de companyia o alguna cosa així; la gent ha de ser conscient de la responsabilitat d’educar l’animal i saber educar-lo”, subratlla.

<<< Tornar a la portada