L'associació de familiars cerca als descendents dels represaliats de la comarca enterrats en les fosses d'Alacant
L'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme del Cementeri d'Alacant (AFRFCA) tracta de localitzar a les famílies de 29 veïns de la Marina Alta que van ser afusellats després de la guerra civil i enterrats en fosses comunes en el ditado camposanto. Amb la finalitat de poder identificar les restes que s'estan recuperant amb l'excavació de les fosses, s'han fet públics els noms de les víctimes que van pagar amb la seua mort la derrota i del parador dels familiars del qual no es té constància. Van ser molts més els veïns de la comarca que, després de ser empresonats a la presó d'Alacant, van ser assassinats en els anys immediats a la fi de la contesa bèl·lica. Alguns dels seus descendents s'han integrat en l'associació, des d'on lluiten per recuperar els seus cossos i donar-los una sepultura digna.
La localització dels familiars, segons indiquen des d'AFRFCA, és de vital importància poder realitzar la identificació dels cossos acarant l'ADN, sempre que s'accedisca a realitzar la prova de manera voluntària. La publicació de la llista aquesta setmana ha permés ja contactar almenys amb familiars de tres dels represaliats presos i afusellats a Alacant que figuraven en ella.
Es calcula que unes 500 famílies, moltes d'elles de la comarca, no van tindre l'opció de traure els cossos dels familiars que van ser enterrats en les fosses comunes del cementeri de La nostra Senyora del Remei d'Alacant. El procés d'exhumació impulsat per la Generalitat Valenciana ha permés ja recuperar alguns cossos, que es troben en procés d'identificació. En les exhumacions participa un complex equip d'investigació format per antropòlegs, arqueòlegs, forenses, documentalistes i historiadors, així com voluntaris que treballen en la fossa. En el cas que s'identifique algun cos amb les proves d'ADN, els familiars poden recuperar-lo i traslladar-el per a donar-li sepultura, tancant -com deia la neta d'un dels afusellats- “un cicle de lloros, pors i silencis”.
AFRFCA és una de les entitats o institucions que ha sigut beneficiada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica amb una subvenció destinada a la realització d'actuacions sobre l'exhumació i identificació de víctimes de la guerra Civil i la Dictadura en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Fins al moment s'han obert 6 de les fosses, algunes a iniciativa dels ajuntaments que tenen víctimes en elles i s'han acollit a la subvenció del govern valencià. Aquesta mateixa setmana han començat els treballs en la setena, en la qual figuren dos veïns de Dénia: Silvestre Calafat Mengual i Angel Colás Vergara.
La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat en aquestes últimes setmanes una nova convocatòria de subvencions a la qual concorreran tant AFRFCA com diversos ajuntaments de la província, completant d'aquesta manera, i a mitjà termini, la totalitat de les fosses comunes existents.
Des de l'associació es fa una crida a la població per a difondre el llistat de represaliats les famílies dels quals no han sigut localitzades “perquè no quede ni un sol familiar sense recuperar als seus sers estimats”.
La manera de contactar amb l'associació és a través del telèfon 640566720, Messenger o el correu electrònic afrfca19.12@gmail.com
EL LLISTAT
Benimeli:
José Roselló Tomás
Vicente Perelló Pastor
Benissa:
Andrés Ivars Planelles
Pedro Martínez Soliveres
Pompilio Llopis Ivars
Dénia:
Francisco Roselló Tomás
Francisco Bolufer García
Manuel Ivars Agulló
Bautista Pérez Signes
Antonio Ripoll Esteve
Pedro Cabrera Timoner
Vicente Sala Serra
Juan Puig Barber
Juan Atienza Hortarlich
Rafael Roselló Ribés
El Verger:
Francisco Salort Cristóbal
José Femenía Ribot
Ondara:
Vicente Maestre Pérez
Vicente Vives Caselles
Antonio Soler Peris
José Bolufer Torres
Miguel Fornali Escrivá
Orba:
Pedro Costa Torrents
Joaquín Ballester Torrents
Parcent:
Alejandro Paquet Guardiola
Onofre Francés Pérez
Pego:
Gaspar Lloret Cardona
José Ferrando Sendra
Xàbia:
Francisco Torres Moragues
En la fotografia, inici de les excavacions en el cementeri d'Alacant al març de l'any passat.