La corporació d'Ondara aprova la cessió de la plaça de bous a la Conselleria de Cultura per a celebrar una correguda amb picadors amb l’abstenció de Compromís i PP
El ple ordinari de la corporació municipal d’Ondara ha tingut com a punt més controvertit la cessió de la plaça de bous per a acollir una correguda amb picadors del 7 de setembre, a sol·licitud de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat, amb motiu de la creació d'un circuit de corregudes de jònecs a la Comunitat Valenciana.
La mesura ha eixit endavant amb els únics vots a favor dels regidors del PSPV i l’abstenció dels de Compromís i PP després d’un intens debat, per a analitzar l’informe jurídic encarregat per l’Ajuntament davant la possibilitat de negar la petició a la vista de la sensibilitat en el si de l’equip de govern per a la no celebració d'una correguda de bous en aquesta plaça, sense caure en cap mena d'il·lícit legal.
EL PSPV APEL·LA A LA RESPONSABILITAT DE GOVERN
A la vista de l’informe, l’alcalde va deixar patent el seu rebuig a aquesta correguda pel fet que, segons considera, “Ondara és una societat moderna i matar bous és maltractament animal, i tant de bo el govern d'Espanya prohibira la tauromàquia. No obstant això, ha recalcat que, davant aquesta circumstància si bé el govern local no vol acollir aquest tipus d'esdeveniments a la plaça de bous en línia amb l’eliminació al municipi del bou encaixonat i el bou embolat, en considerar-ho maltractament animal, “no es pot obviar la legislació i la jurisprudència sobre aquest tema, que ha determinat la necessitat d'acollir favorablement la sol·licitud de cessió de la plaça de bous per a la celebració de festejos taurins”. En eixe punt ha afirmat que, l’informe indicava que no es podia denegar l’acte perquè la tauromàquia no està prohibida a Espanya.
Per la seua banda, el portaveu del PP, Àlex Hernández, va explicar l'abstenció del seu grup “perquè hi ha jurisprudència sobre aquest acte i, independentment del que votem, va a realitzar-se la correguda”. En eixe sentit ha manifestat que “particularment no m'agraden els bous però ho respecte”, per a afirmar que estava en contra del maltractament animal, encara que, segons considerava “hi ha una certa hipocresia perquè altres actes que se celebren a Ondara com les entrades de bous, també són maltractament animal “. Amb eixe raonament preguntava expressament “on està el nivell de maltractament per a estar en contra?”, i apel·lava a la referida hipocresia per a justificar la postura del grup popular.
Per part de Compromís, la regidora Àngels Grimalt va prendre la paraula com a portaveu del grup municipal en aquesta qüestió per a indicar que les creences dels membres d’aquesta els impedien votar a favor. Malgrat eixa postura va admetre que, segons deia l’alcalde “tenim les mans lligades en aquest assumpte perquè la jurisprudència ens obliga”, encara que va aprofitar per a fer una crida a la ciutadania perquè es manifeste en contra d'aquest tipus d'actes taurins i va avançar la intenció de crear una associació en contra de la tauromàquia a Ondara a la que va convidar la població a sumar-se.
Davant de la pregunta d'Àlex Hernández de si considerava maltractament animal també les entrades de bous, la resposta va ser sí, però va matisar que coneixien “les circumstàncies socials d'Ondara”, per les quals “llevar aquest tipus de festejos seria un descontent per a la població”.
El torn de debat va concloure amb una nova intervenció de Ramiro per a retraure a PP i Compromís que “el vot d'abstenció és no voler jugar-se el tipus”, i que enfront d'això, “el PSPV tria la responsabilitat que tenim com a govern i votem a favor per imperatiu legal” tal i com quedaria en l'acta.