La Guàrdia Civil i Marines d'Espanya posen en marxa una iniciativa pionera per a reforçar la seguretat en els ports esportius

La Guardia Civil y Marinas de España ponen en marcha una iniciativa pionera para reforzar la seguridad en los puertos deportivos
  20/04/2022

 Conscients de la necessitat de potenciar la seguretat del sector nàutic, la Guàrdia Civil, com a responsable de la vigilància, control i custòdia dels ports espanyols, les costes i la mar territorial, i Marines d'Espanya (Federació Espanyola d'Associacions de Ports Esportius i Turístics), com a entitat que engloba les associacions d'Andalusia, Balears, Canàries, Catalunya, Múrcia, València, Galícia i Astúries, han signat el Procediment Operatiu amb finalitats de protecció i prevenció enfront de les amenaces contra la seguretat pública. L'acte s'ha celebrat en el Centre de Coordinació de Vigilància Marítima de la Guàrdia Civil a Madrid i han assistit, el Comandament de Fronteres i Policia Marítima, tinent general Juan Luis Pérez Martin, i el president de Marines d'Espanya, Gabriel Martínez.

Els.8.000 quilòmetres de costes espanyoles alberguen al voltant 350 ports esportius i turístics amb més de 125.000 amarraments. A Espanya, el sector de la nàutica d'esbarjo està format per més de 3.500 empreses que representen l'1% del PIB nacional amb un valor afegit brut de 923 milions, i genera més de 100.000 ocupacions. Quasi la meitat d'aqueixes ocupacions procedeix de xicotetes poblacions i zones rurals, la qual cosa revela la importància del sector com a factor de vertebració econòmica del país. No obstant això, aquesta indústria generadora de riquesa no passa desapercebuda per a la criminalitat, i l'ús de ports i embarcacions esportives i turístiques com a vector de la delinqüència organitzada i les xarxes d'immigració il·legal constitueix una amenaça cada vegada més preocupant.

 

El document signat estableix un procediment general de transmissió d'informació entre la Guàrdia Civil i Marines d'Espanya que permet als ports esportius i turístics proporcionar informació relativa als passatgers, tripulacions i embarcacions que recalen en ells, agilitant, amb les degudes garanties jurídiques, el seu tractament amb finalitats de protecció i prevenció enfront de les amenaces contra la seguretat pública. El Procediment Operatiu ve a estendre i normalitzar amb el major nombre possible de ports esportius i turístics de Marines d'Espanya un llit àgil i eficient per a la transmissió d'aqueixes dades. Es tracta d'una iniciativa pionera que reforçarà la seguretat dels ports esportius espanyols situant-la al capdavant dels estàndards europeus i internacionals.

El Procediment Operatiu ha vist la llum com a culminació del projecte BIG-DATA Ports Esportius que, des de 2018, es venia desenvolupant en el marc de les relacions que la Guàrdia Civil i Marines d'Espanya mantenen amb el Clúster Marítim Espanyol, en particular amb el seu específic Grup de Treball. Per a la seua implementació, al maig de 2019 es va llançar un pilot en el Port Esportiu i Turístic Marina Dénia, el qual es va desenvolupar sense altres contratemps que els derivats de la pandèmia del COVID19. Est pilot va permetre testar l'operativa que després de la signatura del Procediment Operatiu s'estendrà a la resta de ports esportius i turístics espanyols.

<<< Tornar a la portada