La llengua amb música entra

  • La llengua amb música entra
  • La llengua amb música entra
  • La llengua amb música entra
  • La llengua amb música entra
  • La llengua amb música entra
  • La llengua amb música entra
  12/09/2021

 

Els Melicotó ajuden la xicalla a aprendre valencià amb cançons i tota mena d’activitats

 

Els Melicotó són una família de la comarca formada per Mimo, Melicotó i els seus fills, Neo, Sofi, Ariadne i Andreu. Però no són una família “normal” perquè han de resoldre un misteri relacionat amb els espantacriatures o monstres valencians. Les seues aventures tenen lloc a la terreta, a la Marina Alta, i altres territoris germans com la Marina Baixa, La Safor, La Ribera Alta, El Comtat i l’Alcúdia. I, a més, fan ús de cançons lúdiques i pedagògiques creades expressament per a fomentar l’aprenentatge del vocabulari del valencià . Les cançons ensenyen continguts educatius i culturals de forma participativa mentre viatgen per les diferents comarques intentant resoldre el misteri i atrapant els diferents espantacriatures.

Este projecte naix de la mà de Mark Dassousa i Maria Bas que, a més, s’encarreguen en el seu estudi, Atomic Studio, de la gravació i de l’escena artística i estètica. Carlos Martí Navarro, mestre de Primària a Benidorm, fa d’assessor del contingut educatiu, del model dialògic i la gestió comunicativa. A més, també hi participen Laura Soler, Cristian Rico, Maria Colomer, Carles Riera, David Pasqual i Larouch Art de Carrer.

El primer capítol de la sèrie ja es pot veure en les plataformes digitals i en youtube. Els personatges principals estan interpretats per Rosa Català i Rafa Orozco i els xiquets i les xiquets són Neo –fill de Dassousa i Bas- i els seus amics i veïns d’Ondara Sofi, Ariadne i Andreu. El productor diu que “es tracta d’un projecte multidisciplinar. Volem apropar la xicalla a la cultura valenciana i, a més, ensenyar vocabulari del valencià”. I tot perquè els actors fan visibles aspectes culturals i socials de l’entorn, com són personatges importants de la zona -com el Tenor Cortis-, la flora i la fauna i algun menjar típic. “Els personatges”, diu Dassousa, “interactuen fomentant el diàleg igualitari, tenint com a base el model dialògic de resolució i prevenció de conflictes”. “El pilar fort de tot açò”, afegeix, “és la inclusió perquè volem sensibilitzar amb les diferències entre persones i les diferents capacitats de tots i totes dins la societat”.

La idea és gravar els cinc primers capítols d’este temporada abans que acabe l’any. Després, els Melicotó estaran presents, a partir de gener de 2022, a les escoles de la comarca i més enllà. “Ja veurem a on arribem però la idea és fer poble i estar al major nombre d’escoles amb una proposta en format de teatre-musical”, comenta Dassousa. A més, han creat un canal de youtube dels Melicotó amb el mateix contingut pedagògic i lúdic on es poden visualitzar les diferents cançons i els aspectes culturals de la zona. Un recurs digital senzill a fi de treballar a l’aula i reforçar aspectes i continguts del currículum educatiu de l’alumnat des d’Infantil fins a quart de Primària.

 

“TOT NAIX D’UNA NECESSITAT”

 

Els Melicotó són ja una realitat nascuda d’una necessitat. Dassousa conta que “tenim al nostre fill Neo i vam veure com ajudar-lo en el seu procés d’aprenentatge en qüestions, per exemple, les taules de multiplicar. I per què no amb una cançoneta?”. Este va ser el punt de partida que més endavant es va convertir en una idea molt més gran. “Ja estàvem en esta línia i, arran de la pandèmia, teníem molt més temps per a pensar. I així va ser. Vam contactar amb amics i vam ampliar la proposta inicial fins arribar a tot un projecte multidisciplinar”. 

La seua és una iniciativa pionera i molt interessant que ha començat a rodar i té molt de camí per endavant. “Cal veure com evoluciona tot, si aconseguim estar a les escoles i tindre una base econòmica més potent. A hores d’ara, tot és casolà i amb recursos propis i mínims”, diu el productor. Clar i ras perquè, de fet, un dels veïns –pare d’uns dels xiquets que apareix en la sèrie- els ha cedit un racó de sa casa que s’ha transformat en un plató. Si tot va bé, a partir de l’any que ve faran la segona temporada de la sèrie amb noves aventures i reptes per altres indrets del nostre territori.

El capítol u porta per títol El misteri de l’home del sac. El T-Rex vol menjar-se el Capità Amèrica. Mimo vol atrapar l’home del sac amb una nova tècnica. Neo, Sofi, Andreu i Ari ajudaran Melicotó a parlar millor valencià i ens ensenyen a jugar al 4. Conté cançons com ara La bubota, Els Colors i Quarantamaula “que estan pensades i preparades a propòsit per nosaltres a fi de donar a conéixer personatges, lèxic i altres aspectes de la cultura valenciana”, subratlla Dassousa. “Estava un poc preocupat, de veritat”, conta el productor, “perquè ens ha quedat un primer capítol de 25 minuts i pensava que era massa. Però el ben cert és que els nanos s’empapen de tot i funciona”.

Els Melicotó, una família de la terreta que fa de la cançó un recurs lúdic i pedagògic i, a més, lluiten contra els monstres que fan por als xiquets i a les xiquetes. I tot perquè, segons diuen, “la llengua amb música entra”.

 

<<< Tornar a la portada