La mostra “Les espècies. L’Univers del sabor” planteja un recorregut sensorial pel mon d’Elcano i Magallanes al Museu d’Art Contemporani de Pego
La inauguració de la mostra “Les espècies. L’univers del sabor” al Museu Contemporani de Pego, ha visibilitzat la transcendència comercial i gastronòmica de la gesta d’Elcano i Magallanes que va canviar els hàbits alimentaris de bona part del mon de fa 500 anys, mitjançant les rutes d’importació i exportació de productes. Entre aquests van sorgir espècies desconegudes per la societat europea en aquell moment com el coriandre de Mèxic, l’oregà de Xile, la nou moscada de Brasil, la cúrcuma i el gingebre de l’Índia, el clau de Zanzíbar, la vainilla de Madagascar, el safrà d’Iran i el ajonjol de Birmania, que els visitants tenen al seu abast junt a un apartat d’herbes aromàtiques en el que suposa un contrast entre la modernitat habitual de l’escenari i eixe aire misteriós que els atorgava l’arribada des d’orient en vaixell o caravana
Tot això ha estat ressaltat per la regidora de Cultura, Laura Castellà, en presència de l’alcalde, Enrique Moll i els representants de la Càtedra Carmencita d’Estudis de Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant encapçalats per Josep Bernabeu Mestre.
Castellà ha convidat als pegolins i a la gent de la Marina Alta a visitar una exposició que, segons remarca “ens permet recórrer el mon alhora que ens acosta a la nostra gastronomia”. Així mateix ha aprofitat per a agrair-li al professor Bernabeu l’estima demostrada pel seu poble natal.
UN PODER DE SEDUCCIÓ
Aquesta últim ha explicat que el muntatge es troba fonamentat per l’objectiu d’exhibir el poder de seducció de les espècies i les herbes culinàries a través d’un poder aromàtic i sàpid capaç de millorar les qualitats organolèptiques de les nostres receptes i transformar la matèria primera més humil perquè incrementen el sabor, el color i l’aroma d’aquesta. A banda, ha subratllat el poder antisèptic que les ha donat un paper important en el rebost de diverses civilitzacions, pel fet que abans que els frigorífics domèstics entraren en la vida quotidiana cap als anys 30 del segle XX, eren les que solucionaven el problema de perllongar la vida útil dels aliments.
Així mateix ressalta el valor cosmètic i medicinal de les herbes aromàtiques pel que fa a l’efecte antimicrobià, antiparasitari, cicatritzant, antiinflamatori dels seus olis essencials, palès en aquells remeis que es prescrivien abans de la generalització de l’ús dels medicaments.
El representant de la Universitat d’Alacant ha significat que la configuració de l'exposició posa de manifest el compromís de la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic amb la sostenibilitat, ja que està elaborada íntegrament amb cartó reciclat. Exposició que, segons informa, ha sigut dissenyada per l'estudi Rocamora Arquitectes i ha rebut l'esment al “millor muntatge d'una exposició efímera, transportable i itinerant” en els Premis Nacionals d'Arquitectura Efímera Emporia.
CONTRASTE ENTRE MODERNIDAD Y MISTERIO
La mostra, que ha disposat un contrast entre la modernitat de l’escenari i eixe aire misteriós que els atorga l’arribada des d’orient en vaixell o caravana, es vorà continuada per diferents actes commemoratius durant aquest més d’octubre que tindran com a seu les dependències de la Casa de Cultura decorades a l’efecte.
Entre elles, les instal·lacions de la Biblioteca Municipal habilitaran un punt de llibres destacats, dedicat també a aquesta fila històrica amb tota mena de volums de cuina, històries infantils o biografies. Volums que es voran acompanyats de cara al públic infantil amb retallables, làmines per a pintar amb motius del referit aniversari, i una auca sobre la gesta de tots dos exploradors.
Una altra cita a tindre en compte es la del 21 d’octubre per a celebrar el Dia de la biblioteca amb un contacontes a partir de les 18.30 hores com una forma divertida amb la qual els xiquets i xiquetes aprenen història i poden conèixer un esdeveniment tan important que va canviar la concepció del món.