La Regidoria d’Agenda 2030 d’Ondara presenta les conclusions del Pla Municipal de Responsabilitat Social

La Regidoria d’Agenda 2030 d’Ondara presenta les conclusions del Pla Municipal de Responsabilitat Social
  30/11/2023

L’enquesta realitzada com a fase inicial del  I Pla de Responsabilitat Social d'Ondara, a Ondara per part de la Regidoria d’Agenda 2023, ha comptat amb la participació de cent-vint persones, segons ha fet públic el responsable de l’àrea, Jordi Dominguis

        D’aquestes, segons apunta, han valorat positivament la qualitat de l'aire, de l'aigua o sanejaments del municipi, i negativament els serveis per a reciclar i l’accessibilitat de vies urbanes i edificis públics per a persones amb mobilitat reduïda. Pel que fa als col·lectius me´s protegits a Ondara la ciutadania considera que són les dones, els xiquets i xiquets i els joves; mentre els que entre els més desprotegit estan les persones amb problemes de mobilitat, amb problemes mentals i els drogodependents.

El regidor ha presentat les conclusions d’aquest pla inclòs en el procés previ de participació ciutadana que es va portar a cap amb l’enquesta durant els passats mesos de setembre i octubre, que ha estat justificada com a necessària per a valorar el grau d'implicació i coneixement que té la ciutadania d'Ondara pel que fa a la Responsabilitat Social i l'Agenda 2030.

Segons ha detallat Jordi Dominguis, el perfil principal de les persones que han participat en l'enquesta ha sigut baró, de 35 a 45 anys, amb formació universitària, que resideix tot l'any a Ondara. Només un 45% coneix els objectius d'ODS.

“L’objectiu del Pla és crear un marc ètic que guie l'activitat política municipal, econòmica i social, assumint un compromís més enllà de les normes imposades i aconseguint superar els objectius marcats; aquest compromís s'ha de materialitzar amb l'elaboració, redacció i posada en marxa del Pla de Responsabilitat”.

        En eixa dinàmica, ha emmarcat aquest últim dins del compromís de l'Ajuntament per poder fixar els objectius, i poder donar resposta a les demandes i necessitats de la societat local, i actuar de manera respectuosa amb les persones, el medi ambient i el món animal. Aspectes que, segons detalla, requereixen d’una sèrie de mesures concretes, tenint en compte com a àmbits d'actuació el institucional, l’associatiu, el personal i l’empresarial-comercial, per tal de promoure el desenvolupament sostenible del territori al terme municipal.

        Així mateix ha advertit que l’elaboració del Pla municipal de Responsabilitat Social ondarenc ha pres com a marc d'actuació l’establert per les Nacions Unides, que inclou els 17 objectius a assolir al voltant dels principis socials i ambientals fonamentals. Objectius que, segons apunta, han motivat 49 accions a desenvolupar de les que algunes han començat a implantar-se o en estudi de ser aplicades, encara que altres no s’han dut a terme però s’estudiarà la seua posada en marxa, de forma transversal, a través de la resta de departaments municipals. En concret, ha citat la realització d’un estudi sobre la gestió energètica als edificis municipals per reduir-ne el consum; la renovació de la senyalització per fer-la més inclusiva; la creació i senyalització de rutes escolars per garantir la mobilitat segura de la població infantil; el reconeixement a les iniciatives i aportacions de les associacions locals per millorar la vida social i el benestar; la constitució d’una xarxa d'ajuda solidària al municipi, dirigida a persones grans que necessiten ajuda a l'hora de fer compres o fer qualsevol diligència personal; o l’habilitació d’un lloc general de venda solidària, per a persones que vulguen vendre productes amb eixa finalitat o de segona ma.

Amb eixa precisió ha reivindica el Pla de Responsabilitat com una ferramenta que implica a totes les altres regidories i àrees municipals, amb un termini d’aplicació que abastarà tota la legislatura (2023-2027).

 

<<< Tornar a la portada