La Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l'Hospital de Dénia ha atés 350 pacients
Els programes de Rehabilitació Cardíaca en insuficiència cardíaca o després d'un infart recuperar permeten un millor coneixement de la malaltia, el desenvolupament d'activitat física supervisada, i la millora de l'estil de vida
Els programes hospitalaris de rehabilitació redueixen nous esdeveniments en un 20-25%
La Unitat de Rehabilitació Cardíaca del Departament de Salut de Dénia –*DSD- ha atés a més de 350 pacients en els quatre anys que porta en funcionament, tenint en consideració els dos anys de pandèmia en el 2020 i 2021. Es tracta d'un programa consolidat en el nostre Departament tant en pacients que han patit un infart, com en pacients inclosos en el programa d'insuficiència cardíaca.
Després de l'accident coronari, els pacients són sotmesos a una prova d'esforç per a conéixer el seu llindar de resistència i se'ls pauta exercici físic personalitzat, que realitzen a l'hospital dos o tres dies per setmana. El temps d'activitat física, combina exercici aeròbic i exercici de resistència.
Els exercicis es duen a terme en grups de 3-4 pacients; el que, segons el cap de Cardiologia del *DSD, Dr. Alfonso Valle, "és molt beneficiós, ja que suposa un suport psicològic important en empatitzar amb altres pacients en la mateixa situació. A més el programa ha d'incloure una part educativa sobre hàbits de vida saludables patologia cardiovascular i la seua autocura".
El Dr. Vall assegura que, "existeix la falsa creença que, després d'un episodi cardíac, no s'ha de fer exercici físic. El sedentarisme és l'actitud més inadequada. D'aquí ve que els programes de rehabilitació cardíaca gaudisquen d'una gran evidència científica en la reducció de la *morbimortalidad de la malaltia coronària i insuficiència cardíaca.". Per això, afig el Cap de Cardiologia del *DSD, "els programes hospitalaris de rehabilitació redueixen nous esdeveniments en un 20-25% i a més permeten preparar al pacient per a l'anomenada fase III, quan continuen fent activitat física de manera ambulatòria, no supervisada".
Després de les 8-12 setmanes de rehabilitació, una nova consulta amb el cardiòleg i infermeria especialitzada, es realitza una avaluació global amb control de factors de risc, tractament pautat i resta de paràmetres. El pacient, després de finalitzar el programa presencial, ha de continuar els hàbits saludables adquirits durant els 2-3 mesos de programa presencial, atés que la fase III de rehabilitació serà per a tota la resta de la vida.