L’Aplec al Castell demana que la reforma de la Constitució derogue el Decret de Nova Planta i l’alliberació dels presos polítics
Vicent Balaguer fa un repàs dels “anys pel desert cultural” i recorda la figura de Josep Antoni Devesa com a precursor de la cultura valenciana
Ha estat una data important, no sols pels esdeveniments històrics ocorreguts que es recordaven, que també, però sobre tot perquè l’Aplec de la Marina Alta al castell suma ja 30 edicions. Enguany es va celebrar un dissabte, el temps va acompanyar i no va ser poca la gent que es va sumar per tal de recordar la memòria històrica. Entre les reivindicacions demanades, una de major pes, “ara que estan amb el retoc de la Constitució, ja en seria hora que per fi es derogara el Decret de Nova Planta, que segons el Tribunal Constitucional en segueix en vigor a estes altures i son drets civils que no en tenim i que altres comunitats Autonòmiques ja han recuperat als seus autogoverns”, en paraules del diputat de Compromís, Josep Nadal.
La situació de Catalunya tampoc va estar oblidada, amb un reclam a una sola veu “llibertat política per als presos polítics”. En este aspecte, els fets que l’aplec ve a remarcar, -eixa data en què la ciutat va capitular davant les tropes borbòniques i on es va posar fi a un somni que havia començat tres anys enrere, al 1705, quant es va proclamar Carles III rei de la Corona Valenciana- van estar considerats molt similars al que està succeint a Catalunya, en el context de la falta de llibertat i per condemnar la gent pel lluitar per allò en què creu.
L’Aplec es va iniciar a la plaça del general Joan Baptista Basset amb una cercavila, teatre i música de la mà del grup Els Miquelets. En arribar al castell, i con no podia ser d’una altra manera, el cronista, escriptor i fill predilecte de Dénia, Vicent Balaguer va ser qui va obrir els parlaments amb una curada relació de fets que il·lustraren el que ell va anomenar “els anys de la Marina Alta pel desert cultural”.