L’Arxiu Municipal de Pego publica el Diccionari de cognoms (1533-1800) de Josep Vicens Pascual
L’erudit pegolí, Josep Vicens i Pascual ha portat a terme la reconstrucció familiar de la Vall de Pego dels segles XVI, XVII i XVIII basada en els quinque libri parroquials i de la qual es deriven estudis històrics, onomàstics i genealògics.
El treball ha estat ara publicat per l’Arxiu Municipal pegolí sota el títol Diccionari de cognoms (Pego 1533-1800), segons ha justificat la regidora de Cultura, Laura Castellà, en la presentació “era de justícia publicar la impagable faena feta per l’autor amb la finalitat de posar-la en conjunt per tal de que forme part de la biblioteca de les nostres cases i possibilitar la lectura de la xicoteta historia de cada família, que, al remat, s’integra en la del municipi”. Amb això ha remarcat l’aposta de la Regidoria de Cultura en aquestes dos últimes legislatures per a assumir aquest tipus de publicacions com a mitjà de difusió de la història i el patrimoni pegolí, canalitzades des de l’Arxiu Municipal, per a posar-lo en valor.
ELS QUINQUE LIBRIS DE LES PARRÒQUIES DE L’ASSUMPCIÓ I DE FAVARA COM A FONT
Des d’aquest últim, el seu director, Joan Miquel Almela, s’ha congratulat de la nombrosa presència de públic en la presentació a la Casa de Cultura pel fet que, segons ha remarcat “sempre és una satisfacció que la gent el recolze la feina”.
Amb això ha incidit en la sensibilitat adquirida per aquest llicenciat en Filosofia i Lletres com a deixeble del cronista pegolí Carmel Giner Bolufer, per a emmarcar el projecte personal de digitalitzar l’arxiu parroquial, el qual havia entropessat amb moltes dificultats al llarg del temps i que va germinar mitjançant l’oportú conveni de col·laboració amb la parròquia de l’Assumpció.
L’arxiver ha tingut paraules d’agraïment cap al que va ser rector d’eixa parròquia, José Daniel Mejías, per, segons ha dit “haver obert un arxiu que semblava hermètic”. Així mateix ha reconegut el recolzament del grup de voluntaris integrat per Àngel Sendra Piera, Ambrós Comendador Durà, Eladi Torralba Nadal, Fernando Pastor Cots, Carme Tamarit Torres i Rafel i Teresa Sendra per a bolca fil per randa en un programa informàtic la treballosa tasca portada a cap per Vicens per a fotografiar una a una totes les fulles de l’arxiu parroquial, de les que una copia va ser remesa a la citada parròquia i l’altra a l’Arxiu Diocesà de València.
Per la seua banda l’autor ha afegit al capítol d’agraïments la disposició del aleshores rector de l’Atzúvia, Vicent Molió, ja desaparegut, per complementar la tasca feta en la parròquia de Pego amb l’aportació del material corresponent als nuclis de població de Favara, Benumeia i la pròpia Atzúvia, que van quedar custodiats en aquesta última després de la desaparició dels dos primers, i que al remat ara possibilita l’estudi dels diferents llinatges, a través de la relació de famílies del territori de la Vall de Pego.
NOMBROSA PRESÈNCIA DE PÚBLIC A LA PRESENTACIÓ
Vicens ha il·lustrat a la concurrència amb les portades dels Quinque libris dels diferents anys amb un powerpoint, que l’ha portat a especificar que Pego va disposar del primer dels volums vint-i-set anys abans de que el Concili de Trento deixara establerta la obligatorietat de documentar la relació dels batejos, les confirmacions, els matrimonis, les excomunions i les defuncions.
A banda ha destacat que la materialitzat de tot el procés en la base de dades depositada en l’Arxiu Municipal servirà per als estudiosos d’història, als de genealogia, i a aquelles persones amb inquietuds per a elaborar el seu propi arbre genealògic. “No és l’estudi de persones concretes, conegudes, famoses o destacades, és un treball sobre tots els pegolins i persones relacionades amb Pego en aquells anys” ha puntualitzat.
Pel que fa a l’estructura del diccionari explica la seua configuració a partir de l’ ordre alfabètic dels llinatges o cognoms, encara que si aquests últim presenta diferents grafies són anotades entre parèntesi després de la principal que sol ser la més usada a les partides originals.
L’exposició ha donat pas a una ronda de participació on el públic ha tingut l’oportunitat de plantejar diferents dubtes i consideracions sobre el tema, abans de que l’autor procedira a la signatura del volum adquirit pels interessats