Les empreses de lloguer turístic reclamen flexibilitat en les mesures laborals i una data d'obertura de les fronteres
Les últimes modificacions sobre els ERTEs i la falta de certitud sobre quan s'obriran les fronteres posen de debò perille la supervivència d'un sector sencer: el de les empreses de lloguers turístics de la província d'Alacant. I si el sector fa fallida, es perdran en el camí milers de llocs de treball directes i indirectes. En concret, l'article 4 del Decret llei 18/2020, de 12 de maig, de mesures socials en defensa de l'ocupació, que va entrar en vigor la setmana passada, implica que les empreses de menys de 50 empleats que puguen reiniciar la seua activitat, veuran reduïdes les bonificacions del 100% de les quotes de la seguretat social, que en principi podien mantindre's fins al 30 de juny segons el decret anterior.
Així, si fins ara la bonificació era del 100%, al maig es passarà al 85% i al juny al 75% als treballadors que s'incorporen, mentre que els que continuen en ERTE serà d'un 60% al maig i un 45% al juny. Això, que podria considerar-se dur però suportable en altres sectors, pot ser la punta final per a una activitat que depén en gran manera que existisca mobilitat nacional i internacional, i amb l'actual tancament de fronteres el desastre sembla imminent.
Sense clients, sense demanda i sense ingressos, però amb els costos laborals disparats, produeix vertigen quantificar l'impacte real que tindrà per a l'economia de la Marina Alta (i de tota la província d'Alacant) que les empreses de lloguer es vegen abocades a concursos de creditors i tancaments en el curt i mitjà termini. Juntament amb les empreses i els milers d'ocupacions associades a aquestes, perillen també els ingressos de sectors que depenen directa o indirectament de l'arribada de turistes, així com els de milers de xicotets propietaris que lloguen els seus habitatges per a obtindre unes rendes amb les quals complementar les seues pensions, afrontar les despeses de manteniment, etc.
Per aquest motiu, des de l'Associació de Lloguers Turístics de la Província d'Alacant, es fa una crida a la flexibilització de les noves condicions, d'una banda, i per un altre a l'establiment d'una data concreta d'obertura de fronteres perquè es puguen realitzar reserves i treballar amb un mínim de certitud.