Les persones usuàries del centre de dia d'Aprosdeco aprenen l'ofici de l'agricultura

  • Las personas usuarias del centro de día de Aprosdeco aprenden el oficio de la agricultura
  • Las personas usuarias del centro de día de Aprosdeco aprenden el oficio de la agricultura
  • Las personas usuarias del centro de día de Aprosdeco aprenden el oficio de la agricultura
  • Las personas usuarias del centro de día de Aprosdeco aprenden el oficio de la agricultura
  11/06/2022

Del planter a l'hort

Tot va començar el mes de novembre amb una visita a l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent. Era el primer pas per a un gran projecte: la creació d'un planter amb diverses espècies hortícoles que, quan la iniciativa haja pres forma, puga proveir a agricultors de la comarca. Així es va plantejar Cultivem Integrem, una proposta de la Xarxa Agrícola Marina Alta que l'associació Aprosdeco va veure amb bons ulls i que ha permés a diverses persones usuàries del centre de dia començar a formar-se en l'ofici de l'agricultura. Ara, amb algunes llavors encara en l'hivernacle, han començat a plantar en el xicotet hort que han habilitat al costat del centre. Regar, abonar, posar canyes a les tomaqueres i retirar les herbes d'al voltant han sigut les tasques de la setmana. Prompte, si tot va bé, recolliran els fruits.

El taller ocupacional d'àmbit agrícola té com a finalitat última la creació d'un xicotet taller planterista econòmicament sostenible i un hort urbà que servisquen de suport perquè les persones amb diversitat funcional aprenguen un ofici. En els primers mesos han muntat el xicotet hivernacle -suficient per a les proves pilot- i han vist créixer algunes llavors. El planter està enfocat a l'aprenentatge però també a la producció, ja que es pretén que algun dia els planters es puguen vendre als usuaris de la Xarxa Agrícola perquè els planten en els seus horts. Totes són espècies hortícoles, com les que s'han plantat en l'hort. De moment, tomaques, albergínies, pimentons i “fesols del confit”. La intenció és plantar també melons, però tot depén de com evolucione la plantació i del temps de què disposen.

Comparteixen amb el monitor del grup, Ramón Gil, i amb qui coordina el taller des de la Xarxa Agrícola, Agustí Espí, les tasques del dia a dia. Tenen una compostadora per a abonar l'horta, encara que perquè el compost estiga al punt òptim encara hauran d'esperar un temps. Tot té el seu procés, i això és una cosa que també s'aprén en el taller. 

Més enllà del caràcter ocupacional del projecte, explica Espí, “la iniciativa compta amb un caràcter social vital, ja que el treball de camp i a l'aire lliure és molt reconfortant per a les persones amb diversitat funcional que participen en el projecte”. 

El projecte es troba en una fase pilot o d'iniciació i caldrà anar perfilant moltes coses. De moment, compta amb el suport de diverses entitats i empreses que han col·laborat amb la seua posada en marxa. A través de la Xarxa Agrícola, impulsada per Creama, s'han aconseguit materials reciclats, com a mànegues per a canalitzar l'aigua, substrat abone o bidons. L'alcaldessa de la Xara i regidora d'Agricultura de Dénia, Maite Pérez, els ha facilitat una persona de suport, Toni Walton; l'empresa planterista de Xàbia JGPS ha donat materials agrícoles i l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent, on es va impartir el taller inicial de planterista de sembra i reproducció d'esqueixos, les llavors per al taller ocupacional.

Ramon Gil explica que a les persones usuàries del taller els agrada fer aquestes tasques. La idea és que els integrants del grup vagen girant perquè tots els que ho desitgen es puguen familiaritzar amb l'agricultura. Diana és una entusiasta del taller. Li agrada veure programes en la televisió on es treballa la terra i es planten espècies hortícoles. A ella, com el jardí, treballar la terra la relaxa. També a la seua companya Ana María, a qui li agradaria treballar en una floristeria.

<<< Tornar a la portada