Mostrar el que hi ha davall: L'Open FotoSub Geas descobreix la riquesa dels nostres fons marins
El passat cap de setmana es va desenvolupar el XIII Open FotoSub Geas – VIII Copa FASCV, un certamen de fotografia subaquàtica amb renom dins del territori nacional. Per a confirmar-ho, no hi ha més que repassar la llista de participants, amb bussejadors/fotògrafs vinguts de diferents parts d'Espanya com el País Basc, Madrid, Comunitat Valenciana, Andalusia, etc. Enguany s'ha reduït el nombre de parelles de 25 a 14 per a respectar els protocols d'una pandèmia que no ens deixa respirar tranquils –mai més ben dit- ni davall de l'aigua. Però la qualitat de les fotografies estava més que assegurada perquè l'Open ha reunit gent amb moltes taules i ofici, amb fins a cinc parelles que estaran en el Campionat d'Espanya. Entre ells, els campions de la Comunitat Valenciana, David Mocholi i Inma Zafra, i el donostiarra Félix Aguado Zabaleta, cinqué en l'última cita nacional i subcampió en l'edició de 2019.
L'Open FotoSub Geas va arrancar amb la primera xarrada tècnica en la Seu Universitària de la Marina. Allí, els regidors de Turisme de Benissa i Teulada, Jorge Ivars i Alejandro Llobell, respectivament, van donar la benvinguda als participants. La primera immersió competitiva es va realitzar el dissabte amb el Club Nàutic Els Basetes com a punt de partida. El jurat va donar les indicacions i diverses embarcacions van traslladar als fotògrafs submarins a diferents punts per a buscar la millor instantània i mostrar al món el que hi ha davall, a uns quants metres de profunditat. Una realitat que s'escapa dels nostres ulls si no baixes amb botelles d'oxigen comprimit.
Alguna cosa tindran els nostres fons marins que atrauen l'atenció de bussejadors de tota Espanya. Tretze edicions seguides d'aquesta convocatòria i gent experta vinguda des de diferents punts de tot el territori peninsular no ha de ser fruit de la casualitat. El president del Club de Busseig Grup Esportiu d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de València, Juan Carlos Alarcón, ens explica per què. El motiu no és un altre que “és una zona molt protegida, tancada, no està exposada a la mar i això és fonamental per a evitar problemes”. L'àrea compresa entre el Penó d'Ifach i el Cap d’Or de Moraira “té aigües cristal·lines, unes prades de posidònia oceànica impressionants i molta vida. És perfecta per a la fotografia submarina”, afig Alarcón. També influeix el fet de comptar amb diversos clubs de busseig que faciliten la labor.
LA COMPETICIÓ PURA I DURA
Els bussejadors porten una càmera fotogràfica amb una carcassa de protecció perquè no entre aigua. Van equipades també amb flaixos i focus per a captar les millors imatges en tecnologia digital. Per a guanyar no val “qualsevol cosa”, per a dir-ho clar, sinó més aviat tot el contrari. Es premia la millor col·lecció de cinc fotos i ha de ser variada, és a dir, no pots presentar les cinc amb el mateix peix. Es demana una mica macro –xicotet, de detall-, peixos i temes ambiente. També hi ha premis per a la millor foto ambiente, foto peix i foto macro. I es té en compte el tipus de cambra, rèflex, sense espill i compacta.
Les bases de l'Open detallen que hi ha una limitació màxima de 30 metres de profunditat, és a dir, no pots baixar més. “Això no significa que a més profunditat vages a tindre paisatges més bonics o més vida”, apunta Alarcón. Per a aquesta edició, les immersions es van realitzar en la zona dels Arcs i La Figuera, prop del Penyal d'Ifach. “En la primera d'aquestes zones”, comenta el president, “baixes fins als 20 i 30 metres però ens han dit que en la segona han trobat molta vida i estem parlant de tot just 10 metres de profunditat”.
El primer que es fa és formatar la targeta perquè es quede en blanc i cal fer una primera foto de control. Les immersions estan controlades i amb un temps màxim de 70 minuts. No es pot fer cap esborrat de fotos, encara que sí que poden retocar-les però només amb el programari de la pròpia cambra. I, per a finalitzar, es fa una segona foto de control perquè no es puguen introduir més fotografies. Es fan dues immersions i es poden descarregar un màxim de 200 fotografies. Després cal triar les cinc millors per a presentar-les com a col·lecció.
Després de les dues sessions d'immersió, el lliurament de trofeus es va realitzar el diumenge, a les 12 hores, al sala d'actes de l’Espai La Senieta de Moraira. Les fotografies no cauen en sac trencat sinó que són cedides als departaments de turisme de Benissa i Teulada per a ser utilitzades en campanyes de promoció, fires i altres.