Sabies que? La Falleripèdia t’ensenya tot allò que no coneixes de La Fallera Calavera

  • ¿Sabías que?   La Falleripèdia te enseña todo aquello que no conoces de La Fallera Calavera
  • ¿Sabías que?   La Falleripèdia te enseña todo aquello que no conoces de La Fallera Calavera
  21/05/2021

L’Enciclopèdia, la Vikipèdia i, ara, la Falleripèdia. Zombi Paella, l’editorial responsable dels jocs de La Fallera Calavera, ha publicat la Falleripèdia, l’enciclopèdia de La Fallera Calavera (www.falleripedia.com), un web divulgatiu en valencià on els usuaris poden descobrir tot el folklore, la història i la cultura que hi ha al darrere de cada carta del joc creat pel denier Enric Aguilar. La nova eina informativa, però també didàctica i d’entreteniment, aporta curiositats i informació sobre cultura valenciana i fa ús de molt de material cedit per tercers. Com un exemple que ens és proper, el vídeo de la dansa de la Magrana, una de les danses populars del Corpus, que ha estat cedit pel grup Dianium Dansa i enregistrat durant una processó a Dénia.

Per mitjà d’un senzill buscador, a través d’un dispositiu mòbil o ordinador, s’hi pot trobar informació, vídeos, locucions o fotos sobre elements tan icònics com la Dama d’Elx, la Moma, la paella o les falles.

El web també inclou una completa secció de bibliografia per a saber-ne més i, finalment, dubtes i consells del creador del joc sobre cada carta.

En total hi ha 57 articles, un per cada element del joc bàsic de La Fallera Calavera. Els usuaris poden fer un recorregut complet pel patrimoni cultural i etnològic valencià d’una manera desenfadada mentre juguen una partida, ja que poden buscar la informació a l’instant des del telèfon mòbil. A més, podran resoldre dubtes del joc amb urgència si tenen una disputa amb un rival. El web també està destinat a l’àmbit educatiu i pedagògic, ja que l’alt contingut didàctic de la Falleripèdia es complementa perfectament amb el joc i el llibre de La Fallera Calavera, ja presents en moltes aules d’educació secundària.

La Falleripèdia ha comptat amb la col·laboració de L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia, i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València pel que fa a la documentació sobre cultura popular. Altres institucions, com la Biblioteca Valenciana o el Museu de Belles Arts de Xàtiva, han cedit imatges. El fons del web es completa amb cessions de particulars i material ja disponible a Internet, però ara recopilat i classificat en este web.

Durant el confinament, Zombi Paella va posar en marxa La Fallera Calavera on-line, una versió digital 100% fidel al producte original que trasllada l’experiència a l’ordinador. Està allotjada en la plataforma mundial de jocs de taula Tabletopia.com., on s’oferixen partides de més de 800 jocs de taula de tot el món. Publicada el divendres 27 de març, la Fallera Calavera on-line va ser un èxit rotund i en el primer cap de setmana van participar-hi 3.800 persones en diferents partides. L’acollida va ser tan bona que es va situar entre els 10 jocs més populars del món, d’un catàleg de més de 800, la majoria dels quals estan en anglés.

El vídeo de presentació del projecte de la Falleripèdia es pot vore a https://youtu.be/SaOfAE30Vkw

<<< Tornar a la portada