Salut: HLA SAN CARLOS/ Bons hàbits per a un cor de llarga vida
La malaltia cardiovascular causa al món 17,5 milions de morts prematures a l'any, podent aconseguir els 23 milions el 2030 si no es canvien els hàbits de vida actuals, segons explica en el seu últim informe la WorldHeartFederation. Per la seua banda, la Unió Europea (UE) ha indicat que un terç de les morts en aquest continent, i el 30% a Espanya, es relacionen amb aquesta patologia, fins i tot per davant dels processos oncològics.
"L'estil de vida actual, la dieta, l'estrès o el sedentarisme, principalment, suposen per al nostre cor una amenaça constant", assegura la Dra. Ana
Rodriguez-Argüeso, cardiòloga de HLA San Carlos, i continua explicant que "moltes de les persones que acaben sent pacients crònics, segur que no van tenir en compte prèviament la gran majoria de costums, hàbits i rutines que els van portar a patir un esdeveniment cardíac major ".
Sotmetre a una revisió i seguiment professional adequat i oportú, reduiria aquests índexs de mortalitat i cronicitat, com explica l'especialista: "la detecció i tractament precoç de la patologia són clau per prevenir els accidents cardiovasculars, ja que ofereixen a l'afectat l'oportunitat de generar canvis i adoptar noves pautes de vida cardiosaludables, iniciant a temps petites modificacions i aconseguint grans èxits ".
Actua abans que el teu cor et demani ajuda
El servei de cardiologia de HLA a Dénia, disposa d'una completa cartera de proves per a la detecció primerenca i precisa de la patologia del cor com la ecocardiologíadoppler, electrocardiograma, prova d'esforç, TAC o ressonància magnètica, entre d'altres. "La tecnologia és indispensable per conèixer el nivell de risc cardiovascular del pacient. Els nostres mitjans diagnòstics ens permeten ocupar-nos del problema, descobrim quins són els punts febles del cas per tal d'optimitzar el perfil de risc, i també l'informem i formem sobre les mesures més adequades que haurà de prendre per millorar la salut i longevitat del seu cor ", detalla la Dra. Rodriguez-Argüeso.
És possible millorar, quan prevenir ja no és una opció
Les dades de la UE indiquen que el 54,3% d'aquests decessos corresponen a dones, per a la cardiòloga d'HLA Sant Carles, "mai és tard per fer les coses bé. Quan ens visita un pacient en què ja s'ha declarat la malaltia cardiovascular, abordem el seu problema analitzant els seus antecedents i l'evolució del seu cas, per detectar àrees de millora i reafirmar la bona praxi ". En aquesta etapa, la funció del especialista és avaluar, guiar i aconsellar en la recuperació i el manteniment de la salut, centrant-se en la prevenció secundària per evitar successius episodis, minimitzar les seqüeles i recuperar una vida normalitzada en les millors condicions físiques possibles.
D'altra banda, les dades publicades per la UE indiquen que un 40% de les morts per infarts corresponen a majors de 65 anys. No és casualitat que sigui el mateix rang d'edat on apareixen en major mesura la hipertensió, diabetis mellitus, colesterol elevat o sobrepès que, al costat del sedentarisme, mala alimentació, estrès o tabaquisme, són factors de risc que afecten directament la salut cardiovascular . "Aquests factors no segueixen regles aritmètiques", afirma la doctora d'HLA Sant Carles i conclou que "la suma de dues o més d'aquests riscos presenta un efecte sinèrgic on la seva força nociva es potencia".