SALUT/ MARÍA ÀNGELS BALLESTER (*) / Una alimentació saludable comença en la infància
Segons l'Estudi de Vigilància del Creixement, Alimentació, Activitat Física, Desenvolupament Infantil i Obesitat a Espanya (ALADÍ), la prevalença de sobrepès va ser del 23,2% i de l'obesitat del 18,1% el 2015. Si bé és cert que aquestes dades, obtinguts entre nenes i nens de 6 a 9 anys, han decrescut respecte als registres de 2011, on les estadístiques estaven entre un 2 i un 5% per sobre, encara queda molt camí per recórrer . L'Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que els infants obesos tenen més probabilitats de desenvolupar en l'edat adulta cardiopaties, resistència a la insulina, trastorns osteomusculars, alguns tipus de càncer (endometri, mama i còlon) o discapacitat. En aquest sentit, hi ha multitud de factors que contribueixen. Per exemple, durant l'embaràs, la diabetis gestacional pot donar lloc a un major pes en néixer i a augmentar el risc de patir obesitat en el futur, de manera que una adequada alimentació de l'embarassada és molt important, tant com l'elecció d'aliments saludables per a lactants i nens petits, ja que les preferències d'alimentació s'estableixen de manera primerenca. En aquesta etapa els aliments hipercalòrics amb alt contingut en greix, sucre i sal són de les principals causes que propiciaran l'aparició de la patologia anys més tard.
D'altra banda, la manca d'educació alimentària i nutricional, sempre en desavantatge respecte al bombardeig informatiu i publicitari de la indústria d'aliments i begudes hipercalòrics a l'abast dels nens i les famílies, agreugen encara més els problemes de pes en la infància. En algunes societats persisteixen certes pautes culturals molt arrelades com la creença generalitzada que un nadó amb sobrepès és un nadó sa, el que pot encoratjar a la família a sobrealimentar als seus fills. En una societat cada vegada més mecanitzada i digitalitzada, es produeix una disminució de l'activitat física a través de jocs saludables. A més, el sobrepès o l'obesitat redueixen les oportunitats dels infants per participar en activitats físiques grupals, de manera que es tornen menys actius encara, el que els predisposa a tenir cada vegada més sobrepès.
Tot això és pot prevenir des de la infància. Al costat del consell d'experts com els de la Unitat de Nutrició de HLA San Carlos, els programes de prevenció i promoció de la salut escolars, de centres de salut, municipis i qualsevol entorn que envolti als nens són fonamentals, ja que col·laboren en una correcta presa de decisions dels pares i els nens quant als seus costums, fent del consum d'aliments saludables i l'activitat física regular la seva manera de vida habitual, i la millor prevenció d'aquestes patologies. És important que tota la família aprengui a llegir i comprendre l'etiquetatge nutricional dels productes, conèixer els diferents tipus d'aliments i nutrients que ens aporten, així com saber complementar els sopars quan el menjar principal es fa al menjador escolar. En definitiva serà crucial l'acció conjunta de professionals sanitaris, familiars i entorn escolar dels nens, ensenyant-los l'adequada presa de decisions al voltant de la seva alimentació, per assegurar un creixement òptim i prevenir certes malalties en l'etapa adulta.
(*) Unitat de Nutrició de HLA San Carlos.