Terra Moscatell 2022 en Els Magazinos

Terra Moscatell 2022 en Els Magazinos
  19/03/2022

Hi ha un vi més nostre, més mediterrani i més de la Marina Alta que el moscatell? A la Marina Alta, una petita península que mira cap a l'est, un terroir immers en el Mediterrani -muntanyes i mar, sol i paisatge-, en aquesta comarca és on la varietat moscatell és més feliç: som Terra Moscatell. Així és com defineix Mara Vañó l'origen del nom de la fira que Els Magazinos celebrarà el 26 de març i que ella dirigeix. En ella es donaran cita vins de la comarca, de la DOP Alacant i italians i s'organitzaran tastos i xerrades en les quals es parlarà de la seva història, de cultura gastronòmica, de la pansa i de turisme. És una bona oportunitat per a posar en valor aquests vins i descobrir-los, si és que encara no ho has fet.

Terra Moscatell 2022 s'emmarca en el projecte Cuina de Territori, s'organitza de la mà de DOP Alacant i compta amb la col·laboració de L´Exquisit Mediterrani, l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) i l'empresa de subministraments per a hostaleria Hostelbe. Amb ella es pretén donar a conèixer l'origen i el llegat cultural del moscatell així com la presència de la viticultura a la comarca i en la costa mediterrània des de l'antiguitat

En la fira, que se celebrarà d'11 a 21 hores, es podrà gaudir de l'anomenada experiència copa de vi, que permet provar dos vins de la fira en la plaça principal de Els Magazinos i, durant tot el dia, altres dos vins en els locals del mercat. Els cellers convidats són Les Freses de Jesús Pobre, Cellers Riko de Xaló, Aida i Lluís de Llíber, Joan de la Casa de Benissa, Devinamar de Gata, Fondarium d'Ondara, Celler Claudio de Beniarbeig, Manu Guardiola Viticultor de Xaló, Cooperativa de Teulada, Cooperativa de Xaló, Finca Collado de Salines, Cent Piques de Fontanars i Enovalencia amb cellers italians.

L'altra opció és l'experiència xerra cultural + tast maridada: una xerrada per a descobrir la cultura del vi moscatell acompanyada d'un tast de vi maridada amb una tapa en el restaurant Els Cuinetes. La programació d'activitats experiencials arrencarà a les 11 amb Tonet Puig, Jaume X. Soler, de l'Associació de Defensors del Moscatell, i José Juan Reus, president de la DOP Alacant. Després de la seva intervenció es brindarà amb vi de les Freses. Andrea Gabrielli contarà la història del raïm moscatell a Itàlia i presentarà uns vins italians (11.30 h.); es realitzarà el tast d'un vi marinat amb una tapa. L'historiador Javier Calvo (12.30) dissertarà sobre el moscatell i el port de Dénia i es realitzarà el tast d'un vi del celler Aida i Luis marinat amb salaons i tonyina. De turisme i moscatell parlaran Lourdes Rubio Donat, gerent de la Ruta del Vi d'Alacant, i Luis Silvestre, gerent de la Ruta dels Riuraus (13.30 h.); es tastarà vi dels Cellers Riko marinat amb coques de verdures.

En horari de tarda, s'ofereixen altres quatre xerres-experiència. El vi en la cultura gastronòmica (17.30 h.) amb Vicent Martín, assessor de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat. Dénia Ciutat Creativa Unesco) serà la primera i el maridatge es farà amb vi Badia de Dénia de la Cooperativa de Xaló, pastisseria i dolços. L'IES Sorts de la Mar presentarà el seu projecte de jardí cultural i sostenible (18.30 h.) amb Isabel Monserrat, Imma Navarro, Ferran Lluís Naya i Antonia Romero; es tastarà el vi Vinya Teulada de la Cooperativa de Teulada que marinada també amb pastisseria i dolços. Hi haurà temps per als vins naturals, ecològics i biodinàmics amb Juan Tárrega de Vinyología Canor i el vi TOR, marinat amb salaons i tonyina (19.30 h.). I com a colofó, l'arqueòleg Josep Ahuir parlarà de l’Alt de Benimaquia, possiblement el celler més antic d'Europa (20.30 h.); en aquest cas el tast i el maridatge es faran amb l’Àmfora de les Freses i formatges forts.

<<< Tornar a la portada