Teulada inaugura la primera ruta geològica de tota la província d'Alacant
El paisatge del qual gaudim ara té un origen datat fa milions d'anys. Teulada Moraira ha inaugurat la primera ruta geològica de la província d'Alacant per a difondre -a nivell usuari- el perquè de les coses. Gràcies a ella, el visitant o turista fa un pas més i, a més de conèixer cada racó del litoral, pot saber que està trepitjant. Es tracta d'una ruta de 7 km de longitud que va des dels Platgetes fins a la Torre del Cap d’Or. En la seva primera fase s'han seleccionat sis llocs d'interès pel seu passat geològic. Al llarg del recorregut descobreixes les dunes fòssils de fa 100.000 anys sobre les quals està construït el Castell de Moraira, esculls d'algues i mol·luscos que creixen en les seves aigües cristal·lines, d'on procedeix l'aigua que aflora en la zona humida del Senillar i el seu riuet, i els sediments d'una antiga mar miocena en els quals hi ha excavats canons submarins de fa 15 milions d'anys. Altres referències són les falles que han modelat els imponents penya-segats de la costa i els plecs que han format la vall de Teulada Moraira i les muntanyes de l'entorn.
La ruta està senyalitzada amb uns petits pals que en la seva part superior tenen un codi QR amb el qual s'accedeix a vídeos curts, tant en castellà com en anglès, en el qual tècnics especialistes de la Universitat d'Alacant, encapçalats pel catedràtic Pedro Alfaro, ajuden a comprendre el valor geològic de cadascun dels sis punts del recorregut. Les dunes fòssils del Plistocè estan en la zona del Castell i també en la cala de l’Andragó, el Portitxolet i al costat de la Cova dels Cendres. I la presència d'esculls d'algues calcàries i de mol·luscos de la família dels vermétidos, segons ha comentat Alfaro, és un indicador d'un bon estat ecològic de les aigües.
L'alimentació hídrica del Senillar prové d'un petit aqüífer subterrani, les aigües del qual brollen a través de deus surgents en el fons de l'àrea inundada. L'aqüífer detrític dels Sorts-Roig està constituït per terrenys detrítics quaternaris (graves, sorres, llims i argiles).
Fa una mica més de 20 milions d'anys, la major part de la província d'Alacant estava coberta per la mar. Sota aquella antiga mar es van dipositar centenars i fins i tot uns pocs milers de metres de sediments. Aquests sediments marins es reconeixen al llarg de tota la costa de Teulada Moraira, des de la Platja del Portet fins a Cap Blanc. Sobre aquests sediments, corrents de terbolesa van excavar canons submarins que van acabar emplenant-se de sediments. En el Portixolet, al costat del port de Moraira, es pot reconèixer part d'un espectacular canó submarí que es va emplenar fa aproximadament uns 16 milions d'anys.
En la sendera que condueix a la Cova dels Cendres es pot veure una falla que va originar els espectaculars penya-segats. S'identifica perquè la sendera discorre per unes roques amb un aspecte terrós de color groguenc i, de sobte, ens trobem amb una paret de roca calcària. Aquesta paret, que posa en contacte dues roques tan diferents, és la falla.
L'alcalde, Raúl Llobell, ha comentat que “aquesta ruta ens serveix per a posar en valor el nostre patrimoni geològic”. I la regidora de Medi Ambient, Pilar Vidal, ha avançat que la ruta s'ampliarà en fases posteriors fins a la zona del Cap Blanc i la cala Llebeig. L'11 de maig se celebrarà el Geolodía amb una visita guiada a càrrec de 60 o 70 geòlegs que explicaran la riquesa de la costa a més de 1.000 persones.