Tres projectes d'Els Magazinos a Alacant Gastronòmica

  • Tres proyectos de Els Magazinos en Alicante Gastronómica
  • Tres proyectos de Els Magazinos en Alicante Gastronómica
  • Tres proyectos de Els Magazinos en Alicante Gastronómica
  25/09/2021

Perquè gastronomia és parlar de km 0 i de xicotets productors però també d'inclusió social

 

Si Dénia és Ciutat Creativa de la Gastronomia és perquè la seua oferta s'ho mereix, però també per la manera de fer i entendre la cuina dels qui la sustenten. I això respon a una cultura gastronòmica amb molt de pòsit, a una mirada àmplia cap a tot el que ens envolta i a la posada en valor d'allò que tenim al nostre abast i ens permet continuar llaurant el futur sense perdre de vista tres coses fonamentals: d'on venim, on estem i a on anem. Sota el paraigua del “Mercat d'un Món Millor”, Els Magazinos porta a la fira Alacant Gastronòmica demà diumenge tres projectes que se sustenten en els productes de proximitat, la sostenibilitat, el medi ambient i el respecte a la diversitat: Cuina de Territori, l'agricultura i els xicotets productors com a base de la cuina i el Bar Inclou-em.

La gastronomia i els productes de la Marina Alta seran els protagonistes de les activitats que Els Magazinos ha preparat per als visitants de la fira Alacant Gastronòmica. Però la jornada estarà vertebrada també per la cultura, la història i les tradicions, així com les accions socials i els projectes solidaris i inspiradors per a fomentar la inclusió social que han nascut a l'empara del mercat gastronòmic. Perquè, com diu Federico Cervera, el seu creador i propietari, “treballem per a fer un món més habitable”. 

Cervera explica que en Els Magazinos “dissenyem, organitzem i implementem per a minimitzar l'impacte ambiental negatiu i intentem deixar un llegat positiu per a la nostra ciutat i tots els agents involucrats”. Assegurar la prosperitat i la riquesa immaterial de la Marina Alta i el compromís de no deixar a ningú arrere guien el camí d'una iniciativa que va nàixer en 2019 sobre la base de més de 20 propostes gastronòmiques singulars. Accions com la inclusió en el treball, la contractació sostenible, la reducció d'emissions de CO₂ i del consum d'aigua, la gestió adequada de residus, la utilització de productes ecològics o la relació sostenible amb l'entorn i la creació d'espais habitables per al gaudi, amb la rehabilitació i recuperació dels edificis històrics del mercat, formen part del seu full de ruta. Els principis de responsabilitat social i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU serveixen de marc per a totes aquestes actuacions. 

LES TRES CITES

La primera de les cites de demà amb Els Magazinos a Alacant Gastronòmica serà a les 11 hores en l'espai L’Exquisit Mediterrani. Allí es presentarà el programa Cuina de Territori, un calendari anual de productes de temporada del camp i de la mar que posa en valor als productors que estan darrere. O com ells ho defineixen: una oda als productes i els productors de la Marina Alta. Implica l'elaboració de plats o tapes de quilòmetre 0 i la publicació mensual en el canal de Youtube del mercat d'una entrevista amb un agricultor i un pescador de la comarca. En la presentació, Diana Cervera i José Siscar, xefs dels restaurants Els Cuinetes i A la Fresca, elaboraran la seua versió del mullador de tomaca amb capellà a la flama; Pilar Pinilla, del Cachirulo, unes sardines en escabetx de la Marina; i Andrés Soler, d'Ostrarium Bar, polp sec de Dénia a la flama. Tres plats molt de la nostra comarca perquè els assistents a la fira puguen degustar-los.

Poc després, a les 12.30 h. i en l'escenari Gastronomia i Futur, es presentarà el projecte del Bar Inclou-em, un exemple de gastronomia i sostenibilitat amb enfocament social i un amuestra que és possible aplicar els ODS en hostaleria. El projecte es desenvolupa en col·laboració en el col·legi d'educació especial Raquel Payà i ha aconseguit la implicació total dels participants. Va començar amb pràctiques d'hostaleria de diversos alumnes i va continuar amb la contractació d'un d'ells. En el curs 2020-21 s'ha fet un pas més amb la Formació Professional Dual adaptada, una cosa totalment nova, a través d'un calendari escolar amb 18 classes magistrals en Els Magazinos per a complementar la formació en el centre. L'objectiu és servir d'exemple a la societat i crear un bar (“El Guiriguay”) que serà gestionat per alumnes del CEE Raquel Payá de la Formació Professional Adaptada d'Hostaleria.

A la presentació del projecte assistiran Miquel Ivars, director del centre educatiu, així com diversos alumnes participants en el programa, com José Luis Martínez, Ane Bisquert Camacho, Vicente Bisquert Mengual, Pau Monjo Castella, Nolan Steve Peeters, Tania Martínez Rodado, Elena Biscaia Pinedo o Yenifer Rojas Escobar.

TAULA REDONA 

El menú del diumenge servit per Els Magazinos en la fira es tancarà a les 17 h., també en l'Escenari Gastronomia i Futur, amb una taula redona en la qual participaran quatre agricultors (Toni Santacreu, Kiko Pastor, José Tudela i Héctor Carrió). Parlaran de la tomaca de la Marina Alta, que el mercat gastronòmic homenatja cada mes de juliol amb el seu concurs de la millor tomaca de la Marina. En línia amb aquest projecte, Els Magazinos anuncia que continuarà posant en valor el producte de temporada i proximitat amb les següents fires gastronòmiques: Fira del formatge de la Comunitat Valenciana (octubre de 2021), Fira d'Olis de Diania (novembre de 2021), Fira de l'embotit de la Marina Alta (gener/ febrer 2022), Jornades de coques de la Marina Alta (maig 2022), Jornades Sol i sal, per a conéixer els nostres peixos secs i salaons (maig/juny 2022) i, com no, el concurs el concurs de la millor tomaca (juliol 2022).

La taula redona inclourà una degustació de tomaques de la Marina Alta dels agricultors participants.

<<< Tornar a la portada