Un Penyal amb molts segells
L'Agrupació Filatèlica i Numismàtica presenta el logo del seu 25 aniversari
Va ser un 19 de juny de 1996 quan naixia l'Agrupació Filatèlica i Numismàtica de Calp de la mà de col·leccionistes com Pedro Molines, Joaquín Vázquez, José Ivars i Luís Clemente, entre altres. Uns mesos abans, del 17 al 24 de maig, sense estar formalment constituïda l'associació, es va organitzar la primera Exposició Filatèlica i Numismàtica, coneguda com EXFICALP. Un dels fundadors i actual president, José Ivars, recorda que “molts teníem experiència perquè acudíem a Benissa. Es notava que a Calp hi havia ganes de mostrar la passió pels segells”. “La culpa”, afig, “va anar de Maite Boronat, la regidora de Cultura d'aquell llavors, que ens va animar i ens va donar tot el seu suport”. Com a anècdota –encara que estaran agraïts sempre-, el president subratlla que “com no estàvem constituïts, nostre primer matasellos commemoratiu el va sol·licitar a Correus la Societat Filatèlica de Monòver”.
Des d'aquells inicis hi ha molt a comptar perquè han passat 25 anys i, per tant, els filatelistes celebraran enguany les seues noces de plata al desembre, amb motiu de l'EXFICALP. L'ocasió ho requereix i ara ultimen el programa d'activitats que comptarà amb algunes novetats. La primera, un logotip d'aniversari, obra del José Miguel Esteban, president de la Societat Filatèlica Alacantina. “Esteban”, apunta Ivars, “ha adaptat el nostre anagrama en forma per a tindre el logotip de les noces de plata”.
L'altra novetat es refereix a les col·leccions que estaran a Calp. L'Agrupació Filatèlica i Numismàtica vol fer una gran festa d'aniversari i ha convidat a participar a totes les societats filatèliques de la Comunitat Valenciana, agrupades o pertanyents a la Federació Autonòmica, de la qual Ivars és president. “Volem fer a tots els nostres col·legues i amics partícips i farem una selecció perquè l'espai de l’Ajuntament Vell és reduït”, comenta. Com a avanç de la programació, Ivars apunta que estudien la possibilitat de completar la mostra amb una col·lecció de fotografies de Toni Sendra, consumat i reconegut fotògraf de Sueca.
“QUE ES PARLE DE CALP”
Ivars tira la vista arrere i assegura que “des del seu naixement, la nostra intenció sempre ha sigut que en filatèlia es parle de Calp i que a Calp es parle de filatèlia”. I ho han aconseguit, amb molt d'esforç, perquè l'EXFICALP és ja una cita obligada i esperada. A més, en aquests 25 anys d'existència s'ha creat una pedrera de joves col·leccionistes. Dos d'ells, fins i tot, han sigut campions d'Espanya de filatèlia juvenil. Les col·leccions de Joaquín Vázquez, Aáron Vázquez i Pili Carmona són conegudes a nivell internacional per la seua alta valoració.
En el seu haver, els aficionats locals han aconseguit que les millors col·leccions del món passaren per la Ciutat del Penyal d'Ifach. Des de l'exposició filatèlica de bàsquet olímpic de la Fundació Pedro Ferrándiz i la del Campionat del Món de Match Race en el Club Nàutic fins a la I Exposició Hispà-Alemanya de Filatèlia en 2007. “Era la primera vegada que organitzem una exposició com aquesta i, la veritat, ací sí que ho vam donar tot”, subratlla el president.
L'EXFICALP ha recordat els esdeveniments més importants de Calp dels últims anys. El 50 aniversari del Col·legi José María Paternina, el 280 aniversari de l'ermita de Sant Joan o el 725 aniversari de sa Pobla d’Ifach són alguns exemples de la frenètica activitat dels filatelistes que no han faltat a la seua cita anual. Una labor que no ha passat desapercebuda i ha tingut la seua recompensa. En 2009, l'Ajuntament de Calp va concedir a l'Agrupació Filatèlica i Numismàtica el Premi Jaume Pastor i Fluixà per haver situat a Calp en el panorama filatèlic internacional.
Han passat 25 anys i la història és ací. Ara cal redoblar els esforços perquè “la gent està una mica desanimada, fer qualsevol cosa costa hui molt més que abans, no sé la raó”, comenta Ivars. La festa del 25 aniversari pot ser –i ho serà- una bona excusa per a agafar força i vigor i continuar la labor perquè a Calp continue parlant-se de filatèlia en lletres majúscules.