Una tomaca de la varietat de Benissa, la millor de la Marina Alta
El concurs d',Els Magazins premia també la tomaca de penjar i la conserva
El diumenge passat, festivitat de Sant Jaume, va ser un dia gran per als productors de tomaca. Els Magazinos va celebrar l'II Concurs La millor tomaca de la Marina com a homenatge a l'agricultor local. A diferència de l'any passat, el certamen s'ha ampliat enguany amb la participació d'agricultors de tota la Comunitat Valenciana, un total de 30 concursants. La millor tomaca, per decisió del jurat, va ser el cultivat per Antonio Santacreu Grimalt en la partida Pedramala de Benissa. Es tracta d'una tomaca de secà, de la varietat ginera, una de les més antigues del territori valencià. Els qui van valorar les tomaques no ho van tindre res fàcil, ja que el llistó estava molt alt i hi havia tomaques de varietats diferents i amb matisos de sabor, dolçor acidesa, aspecte i textura molt diferents. Això sí, el de Toni Grimalt, que va ser presentat per un conegut seu, es va fer mereixedor del guardó.
La majoria de les tomaques presentades al concurs procedien de la província d'Alacant, sobretot de la Marina, però hi havia també cinc de la província de Castelló i alguns de València. En total es van presentar 48 varietats en la categoria de millor tomaca, 15 en la de millor tomaca de penjar i 10 en la de millor tomaca en conserva o sec.
Alguns premis han passat la frontera de la comarca. La diferència de punts entre el segon i la tercera millor tomaca va ser mínima. Els premiats van ser, respectivament, la tomaca rosa de Ramón González (Pego) i la tomaca de la varietat cor de bou que va presentar Xavier Mulet (Pedreguer).
En la modalitat de tomaca de penjar o de penjoll, Xavier Mulet va repetir tercer premi. El segon va ser per a Esteban Tomás per la seua tomaca fulla patatera i el primer per a José Herrera per la seua tomaca moradeta, tots dos de Castelló. Va haver-hi un esment especial en les conserves per a Antonio Noguera de Pedreguer per la seua tomaca castellana en oli, mentre que el segon premi va ser compartit per Paco Pérez (Pedreguer) i Francisco Pérez (Dénia) amb igualtat de punts. La millor tomaca en conserva va ser, sens dubte per al jurat, el rosat de Juan González (Dénia).
Entre els qui van puntuar les tomaques que van arribar a la final figuraven el cuiner tres estreles Michelín Quique Dacosta i els restauradors Toni Ivars, Diego Mena i Rosa Martí. Rl jurat es completava amb Pepa Font en representació de la Fundació Dénia Ciutat Creativa; Eduardo Pardo de Cervesa Túria; María Diago i Almudena Ortuño, de les guies Sustentable i Hedonista, respectivament; i la locutora de Ràdio Dénia Pepa Ginestar.
L'elecció dels guanyadors va ser possible gràcies a la selecció prèvia que es va realitzar el dissabte 24, amb 11 finalistes en la categoria de la millor tomaca, 6 com a millor tomaca de penjoll i 8 com a millor tomaca en conserva o sec. El jurat encarregat de realitzar aquesta primera preselecció va estar compost pels hostalers i cuiners Andrés Soler, Concha Cervera, Teo Pou i José Sicar, així com la periodista de CANFALI MARINA ALTA Rosa Ribes.
La gran festa de la tomaca, celebrada pel mercat gastronòmic i cultural de Dénia i Cerveses Túria va ser un reconeixement a l'esforç i al treball dels productors. Consumidors i agricultors van poder gaudir un “esmorzaret tomaquer” en els locals d'Els Magazinos El Baret de Robert, El Cachirulo, Ostrarium, Allora, La Pinchoteca, The Speak i La Lola, així com comprar algunes tomaques de la Marina i els millors olis de Diania, “perfectes per a maridar amb les nostres tomaques”. Els Magazinos ha agraït a tots ells la seua col·laboració en un certamen que va reunir durant el matí del diumenge a curiosos i amants de la tomaca.