Visites guiades, espectacle i conferències amb els museus de Dénia
El departament d’arqueologia i museus de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat una completa programació de conferències i visites guiades per al pont d'octubre que es va encetar la setmana passada. Seran gratuïtes i totes es faran en valencià. Per a participar-hi, cal inscriure’s prèviament telefonant al Museu Etnològic (96 642 02 60) de dimarts a diumenge entre les 10 i les 13 hores.
Per al diumenge 6 d’octubre, el museu ens proposa una conferència a l’aire lliure a cura de Jaume Sau Moncho, llicenciat en història de l’art, que ens parlarà de les muralles i l’urbanisme de la ciutat des del temps del Regne Taifa de Daniya fins a la constitució de la ciutat de Dénia. La proposta inclou un passeig pel centre històric de Dénia que permetrà una aproximació exhaustiva al context arqueològic de la medina islàmica al llarg dels segles XI-XIII i de la ciutat de Dénia, des del segle XIV al XVII. El viatge a l’època medieval es realitzarà mitjançant una guia visual de les intervencions arqueològiques que han permés una acurada interpretació de l'estructura urbana islàmica i cristiana. Serà a les 11 h. i el punt de trobada serà el Museu Etnològic.
Les activitats continuen dijous 11 d’octubre amb un espectacle basat en la recitació de textos del Llibre dels fets, les cròniques de Bernat Desclot i Ramon Muntaner, i cartes àrabs d'Ibn al-Abbar i Ibn Amira. S’acompanya amb la música d'instruments de l'època que donen èmfasi als moments claus del relat. Es farà a la biblioteca municipal a les 19.30 h. i els intèrprets seran J. Vicent Miralles (periodista i escriptor), Laura de Castellet (arqueòloga musical) i Vicent Baydal (historiador).
La programació es tancarà amb un seguit de visites guiades amb experts (divendres 11, dissabte 12 i diumenge 13 d'octubre, a les 11h.) per entendre l’impacte de la conquesta de Dénia (1244) per Jaume I en la topografia i l’urbanisme de la ciutat. D’alcassaba i albacar islàmics, els recintes emmurallats del Castell són reutilitzats amb una concepció urbana nova i una funcionalitat distinta. La fundació a principis del segle XIV de la Vila, el 1308, a mode de plaça militar, a l'interior de l'albacar, implica la constitució d'un urbanisme dens, clarament gòtic, en el que destaca la trama viària, l'església que marca el centre urbà, diversos edificis civils i el propi parcel·lari, il·lustrats per la cartografia antiga i l'arqueologia.