Ciència i Literatura es donen la mà en els Encontres a Beniarbeig de 2025
Els Encontres a Beniarbeig 2025 han presentat la seua programació, amb quatre trobades que es desenrotllaran des de gener a març -una cada mes-. Enguany l’onzena edició d’aquest certamen cultural porta per títol Ciència i Literatura, i comptarà amb la intervenció de quatre erudits en distintes matèries. Els Encontres, que es desenrotllen a la seu de la Biblioteca, han estat presentats aquesta setmana en un acte en el que han intervingut l’alcalde, Juan José Mas, el portaveu de la comissió organitzadora Tomàs Llopís, i el bibliotecari, Pau Banyó.
La primera de les jornades tindrà lloc el 23 de gener i estarà protagonitzada per Martí Domínguez, escriptor valencià, especialitzat en narrativa i assaig, qui parlarà entre altres temes de la seua novel·la L’esperit del temps. La conferència duu per títol “Ciència i nacisme”, i aprofundirà sobre l’estreta relació que tingué el món universitari alemany amb l’emergència i extensió del nacisme.
El 13 de febrer serà el torn per a Xavier Duran, periodista científic, que parlarà sobre “La ciència a la novel·la i la poesia: la literatura en el tub d’assaig”. Duran tractarà d’obrir una nova perspectiva, sovint poc valorada, de les obres literàries i mostrar que ciència i literatura es beneficien mutuament.
La catedràtica d’anglès Carme Manuel amb una dilatada trajectòria editorial, intervindrà el 6 de març amb la xerrada sota el títol de “Frankestein: passat i present del mite de Mary Shelley”. Manuel parlarà sobre aquest monstre que la literatura va crear en el segle XIX i del missatge revulsiu de la novel·la, que aplega als nostres dies aigualit i distorsionat, en bona part per les diverses versions cinematogràfiques.
En la cloenda dels Encontres, el 27 de gener, participarà el barceloní Jordi de Manuel, doctor en ciències biològiques, professor i escriptor, amb la seua intervenció que titula amb una interrogant: “Quina ciència trobem, a la literatura?”. De Manuel proporcionarà una visió global de la ciència en la literatura, tot esmentat diferents exemples d’obres literàries representatives de la “ficció amb ciència”, de la “ciència-ficció” i de la “ciència-en-ficció”.
Tomàs Llopis ha exaltat el nivell dels ponents en aquestes jornades que tenen com a propòsit invitar a la reflexió al voltant de la ciència i la literatura, alhora que aprofudir en els dos camps.
Per la seua part, Pau Bañó ha considerat estos Encontres com un “espai de reflexió i divulgació científica” que s’aconseguirà amb la participació de gent de primer ordre. També ha recordat que la Biblioteca ha adquirit alguns exemplars de l’obra L’Esperit del temps per donar a conéixer-la en el club de lectura i entre la resta d’usuaris.
L’alcalde, Juan José Más, ha tancat l’acte de presentació fent referència a l’èxit d’aquestes jornades ja consolidades, i que rau en bona part en els criteris de selecció dels ponents, on preval la qualitat dels ponents per damunt de tot.