Els Encontres a Beniarbeig 2022 giraran al voltant de l’obra i figura de Joan Fuster

Els Encontres a Beniarbeig 2022 giraran al voltant de l’obra i figura de Joan Fuster
  28/12/2021

La vuitena edició de les jornades Encontres a Beniarbeig estarà dedicada a l’obra i figura de l’escriptor Joan Fuster, referent de la literatura valenciana, a qui se li retrà homenatge amb les quatre conferències programades dins del cicle. La Comissió dels Encontres a Beniarbeig ha presentat la programació en un acte en el que han intervingut els seus membres Tomàs Llopis i Francesc Mulet, junt a la regidora de Cultura, Sara Gil, i el bibliotecari Pau Banyó.

La primera de les conferències està programada per al dijous 20 de gener amb el títol Matar Joan Fuster, i correrà a càrrec de Francesc Bayarri, periodista, investigador i autor del llibre homònim sobre l’atemptat terrorista de l’extrema dreta que va patir Fuster la nit de l’11 de setembre de 1981. Un fet que s’emmarca en la llarga onada d’actes terroristes, tots ells impunes, que van patir destacats intel·lectuals valencians de l’època, i que en el seu conjunt aporten una versió molt diferent de l’anomemada “transició pacífica”.

El 3 de febrer serà el torn d’Antoni Furió amb El País Valencià des de la Correspondència de Joan Fuster. Furió, com a responsable editorial de les milers de cartes que formen el fons epistolar de Fuster, explicarà el diagnòstic de l’assagista sobre l’ambient social, cultural i lingüístic del País Valencià des de la immediata postguerra fins als anys vuitanta.

La tercera conferència, Fuster, periodista i articulista, serà el 24 de febrer a càrrec d’Empar Marco, una de les veus més destacades del periodisme valencià actual. Marco mostrarà l'activitat periodística de Fuster i parlarà sobre la seua relació amb la premsa, que per una part va suposar una important via de difusió de les seues idees, alhora que es va convertir en una font de vetos i conflictivitat amb alguns dels principals mitjans.

El cicle es tancarà el divendres 11 de març amb Allò que representa Fuster, a càrrec de Joan Francesc Mira, coneixedor directe de la persona i l’obra de Fuster, i de com va evolucionar el pensament i la producció literària del suecà fins a esdevenir una figura clau de la cultura i la política valenciana contemporània.

Gil, com a regidora de Cultura, ha posat en valor els Encontres com a una de les aportacions més importants que fa Beniarbeig a l’agenda cultural comarcal i del bon resultat que dona la col·laboració entre el consistori, la biblioteca i la ciutadania a l’hora d’organitzar un esdeveniment d’aquest abast.

Per la seua part, Banyó ha remarcat la fita anual que suposen les jornades per a una biblioteca tan modesta com la de Beniarbeig, ja que acollir tota aquesta activitat és una oportunitat única per apropar l’obra de Fuster a tots el ciutadans, no tan sols a través de la incorporació de la seua obra al fons bibliogràfic, sinó també del Club de Lectura o de les activitats que es puguen coordinar a través de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

<<< Volver a la portada