Festa del Batre i Fira de la Coca, el 9 de juliol a Jesús Pobre

Festa del Batre i Fira de la Coca, el 9 de juliol a Jesús Pobre
  24/06/2022

 

Jesús Pobre celebrarà una nova edició de la Festa del Batre el 9 de juliol. Enguany però, la vesprada tindrà un nou al·licient: la primera Fira de la Coca Tradicional. L’organització, l’Associació Sociocultural del Riurau, ha volgut unir el blat i la coca en un esdeveniment que va més enllà de la festa i que pretén visibilitzar un menjar arrelat a la cuina dels pobles de la comarca i també el treball que es fa des de l’associació per recuperar el conreu del blat, els bancals erms i el paisatge.

Així que el 9 de juliol, sumarem una nova festa del batre al Riurau de Jesús Pobre i en seran ja 9. L’activitat començarà a les 19 hores amb la batuda del blat en l’era, una performance de com es feia abans eixa tasca per a la qual es comptarà amb l’ajuda de les haques dels Amics dels Cavalls de Gata de Gorgos. En l’era i al trot de les haques, els cantadors convidats cantaran els cants de batre, cants sense música que servien per arrear a l’haca i fer més entretinguda la feina.

            Jesús Machi, el prestigiós forner de València, farà un taller magistral a les 20.30 hores i, a partir de les 22.30 h., actuarà CITRA, el grup de Josep Aparicio Apa, una de les veus mes potents i dolces del folk en valencià.

En la Fira de la Coca hi haurà una mostra representativa de forns, restaurants i coqueries de la comarca, que muntaran parada dintre del Riurau, per a oferir les coques als visitants. Deu parades representant a sis pobles de la comarca: Pont Sec en la seua versió Nyas-Coca de Dènia, Ca Ortuño de Xàbia, La coqueria i Le Pain Tranquile d’Orba, Tapes La Xara, i Ana Signes, Bar Pedro, Bar Rosita i Bar Sequer de Jesús Pobre.

Cants de batre i coques es fusionaran en un esdeveniment únic al territori valencià. La idea naix en el marc de dos iniciatives impulsades des de l’Associació Sociocultural del Riurau, dos projectes vinculats a l’economia circular i de territori: el Mercat del Riurau, d productes locals; i Blat de la Marina, projecte dedicat a conrear camps abandonats cultivant llavors autòctones, recuperades per l’associació per a elaborar farines pròpies de la comarca.

Els organitzadors recorden que, des de segles passats, són moltes les generacions que han pastat les farines de blats que es cultivaven al nostre territori , i que es molien en els molins de vent que hi han repartits per la Marina Alta. Les seues elaboracions, ja fora pa o coques, es coïen en els centenars de forns moruns ubicats en cases i casetes de la comarca, i com no, en els forns tradicionals dels pobles.

En la Fira de la Coca de Jesús Pobre podrem comprovar les diferents maneres de elaborar de cada poble, descobrir les noves creacions de les coqueries, i tastar les farines elaborades per La Farinera La Marina dintre del projecte Blat de la Marina, a més de recordar quin era el procés d’elaboració, sega i batuda del blat acompanyats pels cants de batre.

<<< Volver a la portada