L’acte institucional del 9 d’Octubre a Pego gira al voltant del llegat d’Estellés

  • L’acte institucional del 9 d’Octubre a Pego gira al voltant del llegat d’Estellés
  • L’acte institucional del 9 d’Octubre a Pego gira al voltant del llegat d’Estellés
  09/10/2024

La Regidoria de Cultura ha decidit agafar com a eix de l’acte institucional del 9 d’octubre a Pego l’anomenat “any Estellés” que commemora el centenari del naixement del desaparegut poeta de Burjassot. 

        El llegat de l’autor del “Llibre de les meravelles” o “Mural del País Valencià” ha estat present amb el recital de poemes que han protagonitzat els escolars elegits pels diferents col·legis acompanyats per la guitarra de Fran Oltra.

        La rapsòdia i la posterior actuació del grup Plastidechors han rematat el parlament on el regidor de Cultura, Josep Mengual, ha tornat a convidar als portaveus de cadascun dels grups polítics a  compartir l’ofrena conjunta de l’Ajuntament als peus del monument dedicat a Jaume I en la plaça del Convent en ares a realizar una reflexió sobre el present i el futur. Reflexió en la que ha ressaltat que “som hereus d'un llegat i ens correspon protegir i enfortir la nostra identitat cultural i lingüística, i des de l'Ajuntament de Pego, treballarem per assegurar que la nostra llengua, el valencià, continue sent un pilar fonamental de la nostra societat”.

        No obstant això, ha incidit en que “aquest compromís amb la nostra llengua i cultura no està exempt de reptes, pel fet que afrontem amenaces que posen en risc la presència del

valencià en l'àmbit educatiu i social, com és el cas de la llei per la qual es regula la llibertat educativa, proposada per l’actual govern de la Generalitat Valenciana, que podria marginar la nostra llengua a les aules”. Consell que, segons ha incidit, havia rebutjat la proposta de de declarar l’any 2024 com a Any Estellés.

En aquest sentit, ha afirmat que “No podem permetre que polítiques com aquesta desmantellen els esforços que durant dècades han contribuït a la recuperació i la normalització del valencià”.

Així mateix, el responsable de l’àrea de Cultura ha fet una crida a la responsabilitat de protegir en patrimoni cultura i lingüístic com a poble com a clau de la cohesió de d’una societat valenciana on, al seu entendre “l'educació ha de ser una eina d'inclusió, no de divisió i en eixa dinàmica hem de garantir que les futures generacions siguen competents en totes dues llengües oficials, el valencià i el castellà, dins d’un sistema educatiu que no discrimine ni segregue per raons lingüístiques”.

Mengual ha conclòs la intervenció amb l’advertència de que “el futur del valencià depèn de la nostra capacitat d'unir-nos com a poble i defensar la nostra llengua amb determinació ja que en els pròxims mesos, haurem d'escollir en quina llengua volem que els nostres fills i filles estudien a l'escola i hem de ser conscients que aquesta decisió és clau per a preservar la nostra identitat com a poble”.

 

<<< Volver a la portada