Vicent Ortuño i la Unió Musical són els destinataris de les II Distincions 9 d’Octubre a Ondara

  • Vicent Ortuño i la Unió Musical són els destinataris de les II Distincions 9 d’Octubre a Ondara
  • Vicent Ortuño i la Unió Musical són els destinataris de les II Distincions 9 d’Octubre a Ondara
  10/10/2023

 

L’acte institucional de l’Ajuntament d’Ondara per a la celebració del 9 d’octubre ha emmarcat el lliurament de la segons edició de les distincions homònimes a Vicent Ortuño i Ginestar en el plànol individual i a la Unió Musical d’Ondara en el col·lectiu.  

            “Benvinguts totes i tots els que esteu avui ací, sense dubte per a mi, com a Regidora de cultura i com a valenciana, aquest és l'acte institucional més important i especial que viuré. Avui és un dia per a celebrar, per celebrar la nostra identitat i també per donar homenatge als quals han lluitat per conservar les nostres arrels, els nostres drets, la nostra història, els nostres costums, la nostra cultura, les nostres tradicions i la nostra llengua” ha manifestat la responsable de Cultura, Nerea Mallol, per a introduir l’acte.

            Ortuño ha recollit el reconeixement a una trajectòria en el mon de la cultura que parteix de la seua diplomatura com a arquietecte tècnic i la llicenciatura en història per la Universitat de Barcelona, que després de molts anys en Catalunya, el va fer tornar a València pera exercir la docència com a mestre de valencià,  abans de tornar a Ondara i a la Marina Alta i impulsar la configuració de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, de la que ha estat fundador i gerent des de principis dels anys 90 fins a 2014. Paral·lelament, segons s’ha ressenyat, com a activista cultural ha estat responsable d'una llarga bibliografia d'articles i publicacions d'etnografia i història com la col·lecció “Personatges i fets d’Ondara”, on  reivindica la recerca històrica com a fenomen universal del poble valencià..

Per la seua banda, el president de la Unió Musical d’Ondara, Jordi Romà, i un dels músics han arreplegat el guardó en nom d’una entitat sense la qual, segons s’ha destacat, “no s'entendria la banda sonora del nostre poble de l'últim segle”. En això el jurat ha volgut reconèixer que “eElles i ells no només fan possible que l'aprenentatge musical esdevinga una disciplina d'abast social i cultural incalculable, sinó també un referent per atorgar dignitat i continuïtat a la música com a canal de transmissió oral i tradicional generació rere generació”.

Tant un com els altres han rebut com a detall l’obra “El crit del País Valenciá” configurada en 3 dimensions per l’artista local Toni Ortolà, per a recrear en tres dimensions la mateixa il·lustració de la làmina lliurada als guardonats de 2022.

Tot això ha donat pas al parlament de l’alcalde, José Ramiro, per a agrair la presència tant de veïns, com representats del mon de la cultura i del teixit civil i empresarial en una festivitat que, segons ha incidit “des de l’Ajuntament li vam donar un impuls l’any passat amb el Festival Arrels, una programació farcida de música tradicional i contemporània en valencià, danses, muixerangues, teatre, exposicions de dibuixos sobre Jaume I, el premi de composició de Dolçaina i Piano, o fins i tot els premis 9 d’octubre, que avui hem atorgat en la seua segona edició”.  En això, ha fet una crida “per a reivindicar els nostres trets d’identitat i la nostra llengua, últimament tan injuriada, fins i tot, pareix que normalitzar qui som, sembla, aquests dies un acte revolucionari”.

A banda, ha apel·lat al caràcter acollidor dels ondarencs com a valencians per a donar l’enhorabona als guardonats com a hereus d’Ausiàs March i Joanot Martorell, de Maria Ibars i Carmelina Sánchez Cutillas per a demanar que “alcem la veu, units per recordar hui i sempre, que som un poble orgullós de la nostra història i que malgrat tot, mirem el futur amb esperança i sense oblidar el nostre passat”.

La cerimònia ha comportat també el depòsit de la corona de llorer a l'escultura de Jaume I que presideix el claustre de l'Ajuntament, que enguany ha tingut com a protagonistes a la regidora del PSPV, Rosa Ana Marí, i al regidor de Compromís, Jordi Dominguis.

Tot aquest muntatge ha estat ambientat per l’actuació de les “Balladores d’Ondara” a la mateixa plaça del Convent de les “Ballaores d’Ondara”; els grups de xiquetes  amb el balls de la processó del Corpus la “Muixeranga de la Marina Alta” acompanyades per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals.

L’epíleg a la celebració i al festival “Arrels” l’ha posat el concert de música en valencià Smoking Souls i Colomet amb entrada gratuïta on el grup pegolí s’acomiadava de la Marina Alta abans de la seua aturada definitiva i Paloma Aparici donava a conèixer el seu projecte.

 

<<< Volver a la portada