Dénia es solidaritza amb les ciutats de Gaziantep i Hatay, afectades pel terratrèmol

  •  Dénia es solidaritza amb les ciutats de Gaziantep i Hatay, afectades pel terratrèmol
  •  Dénia es solidaritza amb les ciutats de Gaziantep i Hatay, afectades pel terratrèmol
  •  Dénia es solidaritza amb les ciutats de Gaziantep i Hatay, afectades pel terratrèmol
  •  Dénia es solidaritza amb les ciutats de Gaziantep i Hatay, afectades pel terratrèmol
  •  Dénia es solidaritza amb les ciutats de Gaziantep i Hatay, afectades pel terratrèmol
  10/02/2023

L’Ajuntament de Dénia ha expressar la “solidaritat, suport i afecte” a les poblacions afectades pel terratrèmol que ha sacsejat àmplies regions de Turquia i Síria i s’ha posat a la seua disposició per a respondre a les demandes d’ajuda humanitària que arriben des de les institucions que canalitzen l’atenció a les víctimes. Així mateix, s’ha mostrat especialment colpit pels efectes que la tragèdia ha tingut sobre les poblacions de Gaziantep i Hatay, amb les quals mantenia una relació especial com a membres de la Xarxa UNESCO de Ciutats Creatives de la Gastronomia.

Les experiències viscudes amb les dos ciutats turques han sigut intenses “i amb resultats enriquidors per a les dos parts”, manifestava ahir l’ajuntament en un comunicat. Mostrava el dolor experimentat per tot l’ocorregut i estenia la mà “per contribuir a la recuperació de la vida, l’entorn i la cultura d’unes ciutats i una gent tan estimada i amb les quals tantes coses estàvem compartint”. A més de lamentar profundament la pèrdua de tantes vides i la destrucció de pobles i ciutats, feia esment a la desaparició de patrimonis històrics mil·lenaris, com ara el castell de Gaziantep. 

Considerades ambdós “ciutats germanes”, les relacions han sigut però especialment intenses amb Gaziantep, que es va incorporar a la xarxa UNESCO el mateix any que Dénia, el 2015. Allí s’han desenvolupat projectes vinculats a la formació, la promoció patrimonial i la inclusió que han permés un intercanvi d’experiències, aprofundir en el coneixement mutu i establir vincles d’estima i confiança.

Després de participar en la trobada de Ciutats Creatives del 2017, coincidint amb el primer Festival D*na, Gaziantep va convidar Dénia a participar en el seu festival, on el cuiner Evarist Miralles va preparar un plat que fusionava un producte comú a les dos ciutats, l’albergínia, amb l’ou de tonyina de la tradició de la Marina i el pistatxo, el producte identitari del territori de esta ciutat turca, que ha sigut epicentre del terratrèmol. 

Amb Bergen, Parma i Östersund, Gaizantep va ser també un dels socis de Dénia en el programa Erasmus+ Youth4Food (Joves Cuiners per a una Gastronomia Sostenible) que es va desenvolupar l’any 2019 i en el qual van participar alumnes i professors de l’IES Maria Ibars.

L’any passat, la ciutat turca va acollir alumnes del CEE Raquel Payà que van fer pràctiques en una cafeteria-restaurant, “on van ser exquisidament tractats mentre aprenien activitats de cuina, menjador i tracte amb els clients, i servien les begudes locals típiques (menengiç café, chai, o cafè tradicional turc)”, explica el comunicat de solidaritat amb els afectats.

Pel que fa a Hatay, una de les zones més castigades pel terratrèmol, es va unir a la xarxa de Ciutats Creatives de la Gastronomia el 2017.  En 2019 va participar en la fira Mediterránea Gastrónoma de València, dins de l’espai dedicat a les Ciutats Creatives de la Unesco lligades històrica i culturalment a la Ruta de la Seda, convidada per Dénia i Turisme Comunitat Valenciana. Es van iniciar contactes per fer intercanvis amb Dénia, però la pandèmia de la covid-19 va paralitzar els projectes.

<<< Tornar a la portada