Agricultors i veïns de Benissa protesten per la tala massiva d’ametlers sans per combatre la xylella

  • Agricultors i veïns de Benissa protesten per la tala massiva d’ametlers sans per combatre la xylella
  • Agricultors i veïns de Benissa protesten per la tala massiva d’ametlers sans per combatre la xylella
  31/10/2018

Demanen canviar el pla d’eradicació per un altre de contenció

Més de tres-cents ametllers han estat triturats en una parcel·la de Juan Ramon Vives situada a la partida rural de Lleus. Les màquines de Tragsa, l’empresa contractada per la Conselleria, no tenen pietat de res i els bancals s’han quedat totalment destrossats. Els ametllers han desaparegut triturats però els arrels no s’han tocat i, a més, hi ha quantiosos danys en marges de pedra i altres arbres com oliveres, garrofers, etc. A més a més, els bancals afectats han d’estar cinc anys totalment en desús, erms. “Això suposa que la terra es perd del tot, els ametlers brotaran i quan passe eixe temps estarà tot perdut i no valdrà res de res”, comenta Vives. “Jo visc d’açò”, afegeix, “sóc autònom agrari i m’han destrossat el meu futur. Ara, amb 59 anys, d’edat, on vaig jo a buscar feina?”.

        Una cinquantena d’agricultors i veïns han donat suport a Vives i han acudit a la parcel·la per protestar davant els operaris enviats per la Conselleria. El malestar és gran perquè el pla d’eradicació de la xylella comporta l’eliminació de tots els ametlers, sense distinció, encara que estiguen sans, en un àrea de 100 metres des d’on s’ha localitzat el bacteri. Una manera de combatre la xylella que ha estat qualificada pels llauradors com “una autèntica massacre agrícola i mediambiental”.

        No hi ha cap cas, assenyalen, en el qual l’estratègia d’eradicació haja tingut èxit i “per què ací ens la volen imposar?”, es pregunten els afectats.

<<< Tornar a la portada