L'Hospital de Dénia utilitza el plasma de convalescent per a tractar el COVID-19

El Hospital de Dénia utiliza el plasma de convaleciente para tratar el COVID-19
  15/10/2020

L'Hospital de Dénia ha començat a aplicar teràpies amb plasma convalescent per a tractar pacients ingressats en la planta d'hospitalització amb estadis de COVID-19 entre lleu i moderada. El centre participa així d'un estudi valencià, liderat pel Dr. Rodrigo Jover, de l'Hospital General Universitari d'Alacant, juntament amb altres nou hospitals valencians.

El tractament consisteix a seleccionar a pacients en fase primerenca de COVID-19 i amb una afectació moderada de la patologia per a administrar-los plasma de donant que ja ha superat prèviament la infecció per coronavirus. 

Segons el Dr. Ángel Pellicer, un dels tres internistes, juntament amb una hematòloga, encarregats de posar en marxa l'estudi a l'Hospital de Dénia, “en l'actualitat, a part dels corticoides, en pacients de certa gravetat, no tenim major evidència sobre com atacar al virus. El plasma convalescent s'està emprant ja en hospitals de referència de tot el món. A més, també és un procediment que ja s'ha assajat durant altres pandèmies”.

La teràpia de transfusió de plasma convalescent, també coneguda com a teràpia d'anticossos passiva, es basa en el fet que el malalt reba els anticossos que ja van véncer al virus en una altra persona. En lloc que l'organisme cree els seus propis anticossos, com ocorre amb les vacunes, ací es tracta d'irrigar la seua sang amb un plasma que ja els té.

A l'Hospital de Dénia el procediment de la teràpia passa per sol·licitar la signatura d'un consentiment al pacient, en el qual se l'informa dels passos que s'estan seguint amb la nova tècnica. Una vegada autoritzada la transfusió, se sol·licita el plasma al Centre de Transfusió de Sang de la Comunitat Valenciana, que el posa a la disposició dels hospitals valencians en un termini de dues hores. 

L'objectiu és, segons el Dr. Pellicer, anticipar l'acció de la vacuna, que encara no està disponible, administrant un plasma amb anticossos que ja han sigut capaços de neutralitzar el virus en un pacient. D'aquesta manera se supleix la manca defensiva del pacient per a donar marge al seu propi organisme a generar els anticossos”. 

 

<<< Tornar a la portada