L'oferta d'habitatges turístics a Dénia cau quasi un 25% per l'impacte de la pandèmia 

  • La oferta de viviendas turísticas en Dénia cae casi un 25% por el impacto de la pandemia 
  • La oferta de viviendas turísticas en Dénia cae casi un 25% por el impacto de la pandemia 
  28/11/2023

Este tipus d'allotjaments va atraure a 275.000 viatgers entre novembre de 2021 i octubre de 2022 amb uns ingressos de 43,5 milions 

Un informe de la Universitat d'Alacant conclou que l'oferta d'habitatges turístics a Dénia ha descendit quasi un 25% per l'impacte de la pandèmia. D'acord amb estes dades, obtinguts de les plataformes Airbnb i Vrbo, el nombre d'allotjaments d'ús turístic va passar de 6.200 en 2019 a 4.700 en 2022. L'estudi puntualitza que estes xifres coincideixen amb les de la Conselleria, per la qual cosa es pot determinar que no hi ha un percentatge de lloguers irregulars, encara que recomana que seguisquen les inspeccions en el sector.

Respecte a la seua ubicació, més de la meitat dels habitatges turístics es troben en Els Marines (2.574), seguida dels Gires i el Montgó (1.234) i el nucli urbà (605). El 2,4% restant es localitza en zones d'interior municipal com La Xara o el disseminat. Una anàlisi detallada de l'oferta dins del nucli urbà ha revelat que el grau d'implantació a penes aconsegueix el 4,4% dels habitatges. No obstant això, s'observen diferències significatives entre barris, ja que per exemple en algunes zones de l'àrea Port-Centre este tipus d'allotjaments turístics representa el 11-12% dels habitatges totals mentre que Baix La Mar-Darrere del Castell és del 6,5 i el 7,5%. D'acord amb estes dades, prop del 40% de les places en el nucli urbà es concentren en el front marítim de la ciutat. 

L'informe de la Universitat d'Alacant es va presentar el dilluns en el Consell d'Urbanisme. Des del departament de Territori de l'Ajuntament, es va anunciar que es crearà una finestreta única amb la finalitat de tramitar les sol·licituds de les empreses professionals inscrites en la Conselleria. L'objectiu és millorar el control i l'agilitació de les llicències. La data prevista per a l'inici del nou servei és el pròxim 1 de gener. 

La regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, ha explicat que, seguint les recomanacions de la Universitat, l'Ajuntament treballarà en un seguiment continu de l'evolució de la xifra d'habitatges turístics a la ciutat amb la finalitat d'establir limitacions segons les zones urbanes i les seues característiques. 

D'altra banda, l'estudi de la Universitat d'Alacant estima que entre novembre de 2021 i octubre de 2022 l'oferta d'habitatges turístics va atraure a uns 275.000 viatgers a Dénia. Com a mitjana, els allotjaments oferits en les plataformes en línia romanen reservats el 17% de l'any, i l'estada mitjana per reserva és de 3,6 dies. En este cas, l'ocupació mensual en temporada baixa es va situar entre el 8 i el 15%, mentre que el valor màxim es va aconseguir a l'agost amb un 36% d'ocupació. 

Els 275.000 viatgers que es van allotjar en els habitatges d'ús turístic oferides en les plataformes Airbnb i Vrbo van generar uns ingressos directes per als propietaris de 43,5 milions d'euros entre novembre de 2021 i octubre de 2022. És a dir, prop de 770 euros per allotjament.

<<< Tornar a la portada