Mirades a la terra, una exposició per a descobrir el paper dels horts urbans
L’exposició Mirades a la terra, que es pot visitar a la Casa de Cultura fins el 23 de novembre, és un homenatge a les persones que conreen els horts urbans de Dénia, situats a Torrecremada. Al centenar de parcel·les que estan en actiu, se sumarà el dia 18 un nou lot de terres. En seran ja 150, i totes elles tenen nom i cognom: el d’aquells qui sembren, reguen i tenen cura dels bancalets. Algunes estan també gestionades per usuaris del TAPIS i prompte, en només unes setmanes, n’hi haurà quatre més cedides en ús a altres dos associacions. Es farà així mateix el lliurament d’una parcel·la a un home de 90 anys, la persona de major edat que accedeix a un dels bancals de l’Hort Urbà de Dénia.
És temps de faves, cols, floricols, bròcoli i pèsols. També de penques i bledes, apunta algú des de darrere. Els llauradors dels horts urbans comenten amb entusiasme durant la inauguració allò que fan al bancal i el que dona la terra. Cada cosa al seu temps, amb una producció més o menys variada segons la temporada. Però sempre, fruit de la il·lusió, l’intercanvi de coneixements i l’experiència
La mostra, explica la regidora d’Agricultura, Sandra Gertrúdix, pretén donar a conèixer el que es fa en els horts urbans i també la seua importància com a eina de socialització. Vint-i-huit fotografies i un vídeo donen compte del treball de la terra. Fan especial incidència en la preparació del bancal, la sembra, les ferramentes que s’utilitzen i la collita. Es reserva un espai també per al temps d’oci, molt important perquè és allí on es fa l’intercanvi de saviesa, s’alimenten els coneixements i es mata la gana.
Els horts urbans es van posar en marxa l’any 2011. En breu es repartirà el tercer lot de terres entre els usuaris, persones jubilades que han superat la seixantena. La concessió es fa per dos anys prorrogables. Les parcel·les tenen al voltant de 50 metres quadrats i estan dotades de servei de reg per degoteig.
L’exposició combina les imatges amb elements físics relacionats amb el treball en els horts, com ara ferramentes, maquinària i els mateixos productes agrícoles. És un homenatge als usuaris i també el treball de la terra, així com una manera de donar a conèixer el vessant social del projecte.